Тарантино позволи на китайците да теглят незаконно филмите му

Полицаите в САЩ се радват на неуспеха на "Омразната осморка"

ОFFNews 15 януари 2016 в 17:24 5352 6

Снимка Wendell Teodoro/Splash News/Corbis

Куентин Тарантино.

Куентин Тарантино даде своята благословия на почитателите си в Китай да теглят неговите филми от пиратските сайтове, стана ясно от негово интервю пред Ей Би Си Австралия.

Причината са властите в Китай, коитоо цензурираха предния му филм "Джанго без окови". 

"Не изкарахме пари от филма, но същевременно много хора го видяха благодарение на пиратските копия. Имам много китайски фенове, които си купуват филмите ми на улицата и ги гледат, което не ми прави проблем. Проблем ми е, когато това се случва по другите страни. Ако някое правителство ме цензурира, то аз искам хората в дадената страна да гледат продукциите ми по всякакъв възможен начин", каза той.

Режисьорът лично подготви специална версия на "Джанго без окови" за Китай, в която бяха орязани най-кървавите сцени в лентата. В деня преди премиерата му през април 2013 г. обаче властите наложиха цялостна забрана на прожектирането му.

Последва цял месец забавяне, през което време институциите премахнаха още сцени от творбата, без които голяма част от нейния замисъл бе заличена. Китайските фенове обвиниха властите, че са осакатили филма и си го дръпнаха от интернет. В крайна сметка "Джанго без окови" спечели едва 393 000 лири от прожекции в Поднебесното царство.

Позволението на Тарантино е в разрез с цялостната му кампания, в която той призовава хората по света да не теглят пиратски копия. В Щатите дори бяха излъчени редица видеа на актьори, снимали се в последния му филм "Омразната осморка", които благодарят на хората, които са избрали да го гледат на кино, а не са го дръпнали от нета. Припомняме ви, че "Осморката" изтече в мрежата няколко дни преди официалната си премиера по кината, което вбеси режисьора и актьорите.

На това може би се дължи и фактът, че засега филмът се представя доста слабо по света, като е пожънал 61 милиона долара приходи, което е най-слабият резултат на режисьора от "Бибрутално" насам.

Пръст може да имат и полицаите в САЩ обаче. Председателят на нюйоркския полицейски съюз Патрик Линч обяви, че се радва за ниските резултати на филма, след като бе един от първите, които обявиха бойкот на творбите на режисьора заради скандала, който стана между Тарантино и полицейските служители в страната.

Причината е, че на 24 октомври 2015 г. Тарантино се появи по време на поход срещу полицейското насилие и обяви полицаите за убийци. Той отказа да се извини за думите си, в следствие на които петте най-големи полицейски синдикати в страната призоваха за бойкот срещу него.

"С почти 1 милион служители на реда в страната, които имат семейства и приятели, които ги подкрепят, икономическите последици върху продукта или проекта на даден човек биха били огромни", каза Линч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews