Стефан Цанев: Не ми трябват награди, моята награда е публиката

OFFNews Последна промяна на 10 януари 2017 в 20:55 8837 4

Снимка Невена Илиева

"На мен не ми трябват награди. Моята награда е публиката и артистите, които ме обичат. Това ми стига", каза писателят и драматург Стефан Цанев преди празничното представление на една от най-емблематичните му пиеси „Процесът против богомилите” в Народния театър по повод 80-ата му годишнина.

Събитието събра множество журналисти и почитатели на Цанев, които извиха дълга опашка по коридорите на театъра, чакайки автограф от него.

На сцената на Народния театър се играят две пиеси в негова чест - „Процесът против богомилите” и за стотен път - „Духът на поета”.

"Нямам по-любима пиеса, и двете са ми любими", коментира той постановките.

За Стефан Цанев работата е най-голямото удоволствие, това което го поддържа в трудни моменти и разкри, че в момента работи върху нова поема, в която "ще гледа нещата отгоре, като Господ".

"Искам да им дам малко светлина в душите, искам хората да повярват в нещо, дори да се излъжат - да вярват в нещо", допълни известният драматург за мисията на своето творчество.

По повод юбилея на писателя трябваше да бъде връчена наградата "Златен век", най-високото отличие на Министерство на културата, но преди дни Стефан Цанев обяви, че я отказва, защото същата награда е получил и Димитър Иванов - бивш шеф в Шесто управление на Държавна сигурност.

Да се връчи "Златен век" на бивш ръководител от ДС, означава "официално оневиняване на репресивната институция и същевременно е подигравка с паметта и страданията на нейните жертви", посочи Цанев.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

38251

3

Denis Rizanov

10.01 2017 в 23:53

Толкова си глупав, че дори не осъзнаваш как ми вдигаш топката за воле. Идея си нямаш защо Доган връща ордена, чурко неука. Карай. Да го ставим Доган.
Тошо Тошев, Тодор Батков добра компания ли са чекиста?

38251

1

Denis Rizanov

10.01 2017 в 21:07

Айде бе! Верно ли? А Стефчо?
Но стига ми мене тая награда...
Ми що не върнеш тогава и ордена "Стара планина" бе другарю?
18 май 2006, Стефан Цанев, Първа степен.
Указ № 221 Обн. ДВ. бр.44 от 30 май 2006 г.

А Стефчо? С митьо Гестапо - не може, а с Ахмед Доган - може!
Зер и той чекист.
)))))