Средновековна надгръдна сребърна икона бе дарена на НИМ

ОFFNews 21 януари 2016 в 14:14 3811 0

Снимка НИМ

Дарената сребърна икона.

Ценен паметник на българското средновековие постъпи в Националния исторически музей, дарен от инспектор Ангел Папалезов от Главна дирекция „Национална полиция”, отдел Криминална полиция, сектор „Престъпления против собствеността и културно-исторически ценности”.

Културната ценност представлява плочка от масивно сребро, с размери 6 на 5 см и е с изображение на Иисус Христос, седнал на трон в центъра (Пантократор), а от двете му страни са изобразени прави фигури на Св. Богородица и Св. Йоан Кръстител.

Фигурите са изработени прекрасно от опитен гравьор и са напълно запазени. Вероятно става дума за надгръдна икона, носена от висш аристократ от Втората българска държава.

Специалистите в НИМ датират паметника от първата половина на XIV в. Това означава, че иконата е изработена най-вероятно в столицата Велико Търново по времето на цар Теодор Светослав Тертер (1300–1321 г.) или на неговия син Георги II Тертер.

За следващия цар, Михаил Шишман (1323–1330 г.), се знае, че като надгръден знак е носел кръст от обикновено желязо, като често се е кълнял (и се смятало), че този кръст е чудотворен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!