Полицай на годината стана служител, разкрил престъпна група в извънработно време

OFFNews 29 декември 2015 в 11:38 4327 1

Служител на полицията в Пловдив стана полицай на годината. Той получи признание за участието му в разкриване престъпна група за домови кражби на територията на Пловдив и Асеновград. 

На 25 юли 2015 г. около 0.40 часа, в извънработно време, младши инспектор Манолов, заедно с баща си, без колебание предотвратил взломна кражба на съседен имот в Асеновград. Въпреки риска, двамата спрели извършителите. По-късно станало ясно, че задържаните са част от организирана престъпна група за домови кражби.

На "сметката" на младши инспектора има и друго постижение - на 21 септември към 1.55 часа, по време на автопатрул, с колегата му Сергей Бочуков са изпратени по сигнал от гражданин към жилище, в което е нахлул непознат. Двамата задържат на място 45-годишен мъж, регистриран за поредица извършени кражби.

Първи подгласник на индивидуалните награди “Полицай на годината” е старши инспектор Христо Палагачев, началник на Участьк-Устово при Районното управление на Смолян. На 8 септември вечерта той получил информация за телефонна измама в Първомай, при която на възрастна жена били отмъкнати 250 хил. евро. Полицаят бързо успял да установи самоличността на извършителя, автомобила, с който е избягал, посоката му на движение и ползвания от него мобилен телефон.

"С инициативност и находчивост, Палагачев достига до свързаните с евентуалния извършител лица, включително и провелия заблуждаващия разговор мъж от Горна Оряховица, както и адресите им. Получените данни предава своевременно на служител от Криминална полиция в РУ-Първомай. В последствие ст. инспектор Палагачев поддържа постоянна връзка с оперативните работници от ОДМВР- Пловдив и ОДМВР-Хасково, в резултат на което, в рамките на няколко часа извършителят е задържан", съобщават от МВР.

Втори подгласник при индивидуалните награди е Златослав Атанасов – разследващ полицай от Гранична полиция – Малко Търново. От началото на годината до момента той е разследвал 164 досъдебни производства, от които общо приключени са 151, от тях 145 са с мнение за съд. Общо 155 лица са привлечени като обвиняеми. Инспектор Златослав Атанасов води разследвания по наказателни дела, както и дела за организирани престъпни групи с подсъдност към Специализирания наказателен съд – София.

Третата индивидуална награда отива при младши инспектор Николай Николов, младши автоконтрольор I степен в група „Охранителна полиция“, РУ- Кубрат, ОДМВР-Разград. През последните три години Николов има в практиката си 10 случая на предложен подкуп, за да не извърши действия по служба, като последният е от края на ноември т.г. По всички случаи са образувани бързи полицейски производства и те са доказани. С поведението си Николай Николов утвърждава нетърпимостта към корупционни прояви и допринася за общественото доверие в институцията.

Индивидуалната поощрителна награда отива при Антонио Тодоров - разузнавач I степен в сектор „Грабежи“ на отдел „Криминална полиция“ при ГД „Национална полиция“. Благодарение на работата му е открита и върната откраднатата от манастира в с. Бухово олтарна икона. Антонио Тодоров участва активно в разследването на въоръжен грабеж, извършен от двама маскирани на 19 май т.г. След нахлуването в банковия офис в гр. Айтос и произведен изстрел с огнестрелно оръжие в тавана на касовото помещение те вземат неустановена сума и се оттеглят с мотоциклет. Благодарение на упоритата работа извършителите са установени и задържани. С активната си работа Антон Тодоров допринесе активно и за разкриването на други двама извършители на въоръжен грабеж, които на 9 ноември т.г. проникнаха в трезора на търговски обект, заплашиха с пистолет касиерката и управителя на магазина, завързаха ръцете и краката им и избягаха със сумата от 16 744 лв.

Втора индивидуална поощрителна награда получава младши експерт Петър Христов – младши разузнавач /издирване/ в група „Криминална полиция“ към РУ-Харманли при ОДМВР-Хасково, доказал неоспоримо своите професионални качества в пресичането на няколко канала за трафик на нелегални имигранти през границата. През годината благодарение на придобитата от него информация са задържани общо 239 чужди граждани, влезли нелегално в страната ни. Образувани са шест досъдебни производства. На шестима каналджии са повдигнати обвинения и са привлечени в качеството на обвиняеми В три от работените случаи, отново благодарение на информация, подадена от мл.експерт Христов, е установено, че с цел получаване на допълнителен откуп от организаторите на трафика, чужденците са били държани против волята им.

Голямата колективна награда е за служителите на ОДМВР-Бургас. От началото на годината в ОДМВР-Бургас са образувани 1416 бързи и 142 незабавни производства, което поставя дирекцията на първо място в страната по абсолютен брой на делата с най-висок ефект за генералната превенция и за ограничаване на активността на престъпния контингент. Водени са 290 досъдебни производства за престъпления, свързани с наркотици. Разкрити са 3 нарколаборатории за производство на синтетична дрога и 4 за производство на марихуана.

Съществен дял заемат и усилията за овладяването на миграционната обстановка в региона и страната. Във вътрешността на страната структурите на дирекцията задържаха и 1018 имигранти, като повечето от успешните реализации са през последните месеци – септември и ноември 2015г.

Постигнат бе постоянен спад на регистрираните престъпления, включително и на извършваните над чужди туристи в курортните селища. Принципът на работа за подобряване на средата на сигурност бе наложен в партньорство с представители на посолствата на страните, чиито граждани традиционно избират за почивка курортите в района, туроператорските фирми и местната власт. Всичко това даде резултат, въпреки по-високия брой чуждестранни гости.

Първи подгласник са служителите от Втори сектор "Грабежи" към Отдел „ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КРИМИНАЛНАТА ПРЕСТЪПНОСТ“ при СДВР. След усилено разследване са заловени извършителите на три въоръжени грабежа, извършени в периода януари – март т.г. – на 25 000 лв. от фирма, 440 г златни накити от заложна къща и опит за въоръжен грабеж на 800 000 лв. от инкасов автомобил на охранителна фирма. В хода на разследването двамата криминално проявени са задържани докато подготвят поредния си удар - този път в търговски обект в жк. Люлин -1.

Благодарение на професионализма на криминалистите от сектора е установен и задържан извършител на шест идентични въоръжени грабежа - многократно осъждан и криминално проявен, като в момента на задържането бил обявен за издирване с наложена мярка „задържане под стража“.

С успех завършва и предприето разследване по информация за двама мъже, които подготвят въоръжен грабеж на 15 000 лв. от столичанка. Към момента единият изтърпява ефективна присъда „лишаване от свобода“, а съучастникът му е с условна присъда.

Втората колективна награда е за граничното полицейско управление Царево.  Във връзка със засиления миграционен натиск по българо-турската граница беше усложнена обстановката и в зоната на отговорност на Гранично полицейско управление - Царево към Регионална дирекция „Гранична полиция” – Бургас при Главна дирекция „Гранична полиция” – МВР . В следствие на проведените през годината полицейски операции са задържани 28 групи с общо 768 незаконни мигранти, 28 автомобила, като 8 от тях са отнети в полза на държавата. По случаите са образувани 37 досъдебни производства с 37 влезли в сила присъди.

През годината ГПУ – Царево поддържаше изключително високо ниво на професионализъм в борбата с престъпността по линия на незаконната миграция. Създадени бяха много добри условия за взаимодействие със служителите от всички структури наМВР, Прокуратурата и Съда.

Трети подгласник е колективът от ПЪРВА КРИМИНАЛНА ГРУПА „ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ПРОТИВ ЛИЧНОСТТА” В СЕКТОР „ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КРИМИНАЛНАТА ПРЕСТЪПНОСТ“ във ВТОРО РУ СДВР. В хода на разследване за извършени множество грабежи в близост до автобусни спирки, криминалистите влизат в дирите на тричленна група и задържат извършителите. Работят упорито по разплитането на въоръжен грабеж на златарско ателие на бул. „Мария Луиза“. След установяването и задържането на 23-годишния извършител, той е привлечен като обвиняем. Мярка „задържане под стража“ е наложена и на рецидивист, който успява да заблуди нигерийски гражданин, със сила и заплаха да го отведе на непознат за чужденеца адрес и да му отнеме пари и ценни вещи. Служителите работят усърдно и по издирването на 13-годишно болно момче, което на 6 септември сутринта излиза от училището си и не се прибира в дома си. Благодарение на придобитата информация, ден по-късно детето е открито живо и здраво и е предадено на родителите. Ефективни са действията им и по линия противодействие на разпространението на наркотици. В рамките на предприети спецоперации те задържат четирима наркодилъри.

Специална награда за граждански принос към работата на полицията се присъжда на Георги Апостолов - координатор на националната гореща линия за безопасен интернет „WEB 112.NET“. Организацията се превърна в основен партньор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ за работа по противодействие на онлайн сексуалната експлоатация на деца – престъпления с висока степен на обществена опасност. Многобройни са случаите – само за тази година те наброяват 14, в които благодарение на бързата реакция на координатора Георги Апостолов, ГДБОП успява да разкрие и задържи извършителите на подобен вид престъпления. В традиция се превърнаха и многобройните съвместни срещи с деца от различни възрастови групи в училища из цялата страна, в които експерти от главната дирекция, заедно с г-н Апостолов провеждат обучителни кампании за безопасност във виртуалното пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови