Соня Йончева представи втория сезон ''Съкровени гласове 2''

OFFNews 04 декември 2023 в 17:00 2083 0

Соня Йончева след концерта на 2 декември

Снимка Личен профил във Facebook

Соня Йончева след концерта на 2 декември

Соня Йончева представи втория сезон на „Съкровени гласове" на събитие във Военния клуб, непосредствено след концерта ѝ в зала „България“, на 2 декември вечерта.

Вторият сезон вече е потвърден от всички артисти, обяви световната оперна прима. „На 25 октомври съм поканила моя много близък приятел Виторио Григоло, който е почти част от моето семейство. Той ще открие втория сезон. На 4 декември, точно една година след нашия спектакъл тази вечер, ще се върна за още един рецитал – този път с пиано. Няма да ви тормозя с много стари музики. Този път ще отидем в един шармантен период от историята на музиката“, разказа с усмивка Соня Йончева.

На 19 март ще гостува полският тенор Пьотър Бечала. „Аз съм си партнирала с него хиляди пъти, най-често във Виена или в „Метрополитън“. Той е един от най-галантните тенори, който може да се срещне. Един невероятно красив, топъл, славянски глас“, обясни Йончева.

На 2 април идва отново мексиканският тенор Роландо Вийязон, който вече гостува у нас през май тази година в зала 1 на НДК. „Той е наистина много скъп мой колега. Много обичаме да се говорим на испански. Особено обожава, когато сме на мексикански акцент. Той вече е бил в България, и когато му казах, че сега го каня за рецитал с пиано, в по-интимна обстановка, той каза: „За теб ще дойда до края на света“, каза Соня Йончева.

По думите ѝ последният концерт от „Съкровени гласове" ще бъде абсолютен хайлайт – на 31 май 2025 г. с феноменалното, както тя го нарече, американско мецосопрано Джойс ДиДонато.

„Бях много млада, още студентка, в Женевската опера, когато тя беше дошла да пее „Милосърдието на Тит“ (опера на Моцарт – бел. а.). Аз се криех отзад, зад кулисите, с едни ноти, за да следя всички колоратури, дали ще ги изпее добре. И как може после, когато се прибера вкъщи, да ги изпея като нея“, разказва Соня Йончева.

Искате да знаете повече?

„Съкровени гласове“, което на английски се превежда като Inmost Voices, ще има своя първи швейцарски сезон в Женева.

„Знаете, че аз живея в Швейцария. Моите деца ме помолиха, ако мога - да прехвърля някои от активностите там, където те учат“, каза Соня Йончева.

Допълни, че за нея е наистина голяма част, че „Съкровени гласове“ ще има своята огледална версия в Женева, и то не къде да е а във Victoria Hall. Това е концертна зала с 1700 места в Женева. Основно е домът на Orchester de la Suisse Romande, но също така е домакин на изпълнители на песни, джаз и световна музика.

„Една от основните мисии за мен и екипа ми е работата с идните поколения. „Културата е бъдещето“ е нашето основно мото“, каза Соня Йончева.

„Като посланик на добра воля на УНИЦЕФ, аз и деца от музикален проект, на който съм кръстница, се застъпихме преди броени дни пред дипломати в Женева – за правото на всяко момиче и момче да има достъп до изкуството, което да подкрепи психичното им здраве, да даде шанс за развитие, да им помогне да се измъкнат от улицата“, каза още тя.

Тя напомни, че на трети декември е международният ден на хората с увреждания. „Това е кауза, която също подкрепям, и ще се възползвам от възможността да ви призова – да сме по-толерантни и по-солидарни спрямо децата в нужда, не само на празниците, а всеки ден“, каза Соня Йончева

Тя обяви и две новини, свързани с родния ѝ град Пловдив.

„Заедно с оркестъра на Пловдивската опера и моя съпруг Доминго Хидонян (Хиндоян е главен диригент на филхармонията в Ливърпул – бел. а.). на диригентския пул подготвяме концертно изпълнение на Тоска. Събитието ще се състои на четвърти юни догодина на Античния театър“, разказа певицата.

„Това за мен е едно наистина невероятно и магично място. За първи път в този театър чух Райна Кабаиванска. Това остави дълбока следа в мен, за целия ми живот“, сподели Соня Йончева. Тя допълни, че с този ще бъде отбелязана 70-годишнината на Пловдивската опера и 100-годишнината от смъртта на Пучини.

Днес в Пловдив Соня Йончева получава титлата „Доктор хонорис кауза“ от академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“.

„Звучи много сериозно и аз го приемам точно така. Надявам се, че опитът, който имам, мога да го предам на бъдещите поколения. Аз винаги съм много отворена да говоря с млади хора около мен, да им казвам какви са трудностите и как могат да направят нещата по-добре“, каза Соня Йончева. Затова съм много благодарна на академията в Пловдив, добави тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки