Софийската филхармония отмени концерта на руския пианист Борис Березовски

Мениджърската агенция на Березовски се отказва от него след скандално телевизионно участие

Венци Мицов 23 март 2022 в 14:46 5191 1

Софийската филхармония отменя концерта си на 5 юни, в който солист трябваше да бъде прочутият руски пианист Борис Березовски, съобщи сайтът "Площад Славейков".

Решението за отмяната на концерта е на директора на Софийска филхармония, маестро Найден Тодоров, след като пианистът Березовски е участвал в коментарното предаване "Время полкажет" ("Времето ще покаже") по "Первий канал" на руската държавна телевизия.

В предаването пианиста подкрепя войната на Русия срещу Украйна и отправя упрек към Запада.

"Защо Западът не си зададе въпроса - една единствена родилка ли е имало в срутената болница", заявява в ефир Березовски. И продължава скандалното си участие с теории, според които мнозина западни политолози са категорични, че вината не е на Русия, а на САЩ и ЕС.

Най-скандалната част от телевизионното участие на пианиста е моментът, в който той се чуди дали Украйна не може да бъде още по-силно наказана.

"Не може ли вече да не ни пука за сроковете" - казва Березовски. И продължава - "Не може ли просто да ги обкръжим и да им спрем тока?".

След предаването пред сайта "Площад Славейков" директорът на Софийска Филхармония Найден Тодоров е заявил, че няма как музикантите да делят една сцена с човек, който в държавен руски ефир дава идеи какво още може да се причини на страдащите хора в Киев. Найден Тодоров е изпратил и лично писмо, в което е заявил отмяната на концерта.

Борис Березовски е на 53 години. Заслужил артист на Руската федерация, лауреат на златен медал от конкурса "Чайковски". Гастролира по цял свят. В концертната си изява у нас Березовски беше заложил на концерт за пиано и оркестър от Арам Хачатуриан, а във втората част заедно с българската пианистка Пламена Мангова те трябваше да изпълнят рядко изпълнявания концерт за две пиана, ударни и оркестър от унгарския композитор Белла Барток.

Междувременно, след участието на Березовски по държавната руска телевизия, Артистичната агенция Productions Sarfati, която го представлява зад граница, се отказа да работи с него. Новината съобщи BBC Music Magazine, като се позовава на изявление от самата импресарска агенция.

„На 3 март ние недвусмислено осъдихме тази непредизвикана агресия и заявихме подкрепата си за украинския народ. Нашата компания представлява пианиста Борис Березовски – един изключително талантлив артист и парадоксална личност, в продължение на почти 20 години, следвайки го стъпка по стъпка в неговата професия. Наскоро той говори в чисто пропагандно токшоу по руски телевизионен канал. Неговото мнение шокира, разстрои и смая всички, които познават човека и артиста… Ние остро осъждаме коментарите, които той направи по време на телевизионната си изява и, за съжаление, трябва да прекратим представителството на Борис Березовски от нашата агенция“, се казва в изявлението на Sarfati Productions, разпространено от AFP.

Борис Березовски е заявил, че не е бил добре разбран. Дали това е така, можете да прецените сами, ако видите участието му по Руската държавна телевизия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови