София Филм Фест: Премиера на дигитално възстановената класика 'Мера според мера'

OFFNews 07 октомври 2020 в 17:05 2043 0

Легендарната творба на режисьора Георги Дюлгеров „Мера според мера“ е създадена през 1981 година по сценарий на Руси Чанев и Дюлгеров, по романа на Свобода Бъчварова „Литургия за Илинден“ и е едно от най-мащабните, епични и значими произведения на българското кино. В него присъстват както реални исторически личности, така и персонажи, родени от въображението на авторите с техните човешки драми, тревоги, съмнения. Разказът е обединен от метаморфозата на главния герой Дилбер Танас – от първичен овчар, част от патриархалната задруга до личност с индивидуално съзнание. Катализатор на тази промяна са борбите за независимост на македонските българи от 1901 до 1912 година. Съдбата на Дилбер Танас е метафора на общата ни история, в която човешки драми и политически игри променят изначалната идея на борбата и нейното значение. Това е първият български филм, пресъздаващ историята на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година, с участието на реални исторически личности — Апостол войвода, Христо Чернопеев, Яне Сандански, Пейо Яворов, Гоце Делчев, Георги Мучитан.

Оператор на филма е Радослав Спасов, художник е Георги Тодоров-Жози, музиката е на Божидар Петков. Ролите са поверени на Руси Чанев, Цветана Манева, Григор Вачков, Стефан Мавродиев, Димитър Буйнозов, Маргарита Карамитева, Вълчо Камарашев, Катя Иванова, Румена Трифонова, Мартина Вачкова, Богдан Глишев, Димитър Луканов, Венцислав Кисьов, Милена Андонова, Ивайло Христов, Иван Черкелов, Людмил Тодоров, Марио Кръстев, Светослав Овчаров, Иглика Трифонова и др. Заглавието на филма идва от стихотворението на Пейо К. Яворов – „Ден денувам“. В „Мера според мера“ се снимат около 110 актьори, 800 епизодици, 19 000 статисти. Общата дължина на филмовата лента на всичките серии е около 11 000 метра.

Публиката на 24-тия София Филм Фест ще има възможност да види възрожденската сага в съвсем нов вид, с напълно реставрирана картина и звук. Дигиталната реставрация на „Мера според мера“ е реализирана в Доли медия студио, които стоят и зад дигитализирането на „Парчета любов“ и новата версия на трилогията „Хан Аспарух“ – „Ханът и империята“. Продуцент на реставрацията е Добромир Чочов.

„Биография на моите филми“ е, според думите на своя автор, „доста чешитска книга“. Тя е решена в черно-бяло, като в нея са включени разкази за филмите на Георги Дюлгеров, създадени до 1989 година, обединени от темата за личността срещу системата. Заедно с увлекателните разкази, част от които бяха публикувани в списание „АРТизанин“, и многобройните черно-бели фотографии, читателите ще имат възможност да използват любопитен интерактивен подход при прелистването на нейните страници. Към всеки от коментираните от автора филми ще бъде приложен специален QR код, чрез който с помощта на мобилни устройства с QR-четец, ще бъдат представяни епизоди от съответните творби, за които става дума в разказа. По този начин, заедно с прочетеното в „Биография на моите филми“, публиката ще има възможност да си припомни откъси от самите филми на Георги Дюлгеров. Издател на книгата е Игор Марковски.

Премиерата на „Биография на моите филми“ ще бъде на 13 октомври от 18.00 часа в Дома на киното, а представянето на първа част на „Мера според мера“ – същия ден от 19.00. Втора и трета серия на филма са програмирани за 14 и 15 октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !