С над 300 събития отбелязваме Европейските дни на наследство през септември

OFFNews Последна промяна на 16 август 2019 в 10:20 1488 0

С над 300 събития в страната ще бъдат отбелязани Европейските дни на наследството на 21 и 22 септември тази година.

Мотото на инициативата през 2019-а е "Изкуства и развлечения", съобщават от Министерството на културата.

Над 500 000 души се очаква да се включат в инициативите, според получената до момента информация от общинските администрации - фестивали, празници на градовете, обществени дискусии, кръгли маси, концерти, изложби, поетични конкурси, театрални постановки на открито, образователни игри за деца и др.

Календарът на празничната програма е изготвен от Министерството на културата като национален координатор по провеждане на Европейските дни на наследството у нас, съвместно с общинските администрации, които от години активно съдействат за популяризирането на богатото историческо и културно наследство на регионите и страната.

Всяка година през месец септември 50-те държави, подписали Европейската културна конвенция, участват в Европейските дни на наследството (ЕДН) - съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия. В нея се включват повече от 20 милиона европейски граждани, което прави Дните най-голямото и най-споделено културно събитие не само в Европа, но и в света.

Общата тема през настоящата година предполага провеждането на различни прояви, които интерпретират по свой начин връзката на наследството с изкуствата и развлеченията. От уличното шоу до концертната зала, от традиционните театър и музей до модерното кино и цифровото изкуство, европейското наследство ще бъде показано на местни, национални и международни сцени за посетители и гости от всички възрасти. Всеобхватната тема включва също спорт, фотография, туризъм, цирк, панаири, визуални изкуства, кино, радио, телевизия и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови