Русия включи писателя Борис Акунин в списъка си на ''терористи и екстремисти''

OFFNews 19 декември 2023 в 08:20 1225 0

Борис Акунин

Снимка Личен профил във Facebook

Борис Акунин

Русия включи писателя Борис Акунин, който от 2014 г. живее в изгнание, в списъка си на "терористи и екстремисти", като това е последната илюстрация на репресиите срещу критиците на Кремъл, предадоха АФП и Асошиейтед прес.

Авторът, чието истинско име е Григорий Чхартишвили, е добавен в понеделник в този списък, поддържан от Росфинмониторинг (руската служба за финансово разузнаване).

"Терористите ме обявиха за терорист", реагира писателят в профила си във Facebook.

Миналата седмица срещу него започна разследване за дискредитиране на армията, съобщи в понеделник източник на агенция Интерфакс, запознат със случая, отбелязва АФП.

Роденият през 1956 г. в Грузия, тогава съветска република писател е известен в Русия с историческите си криминални романи, особено със сагата за приключенията на детектива Ераст Фандорин.

Освен това Акунин работи и по "История на руската държава", деветтомна компилация, проследяваща развитието на страната до революцията от 1917 г.

През 2014 г. писателят се обяви срещу анексирането на полуострова Крим, след което замина в изгнание в Лондон, където живее оттогава.

На 24 февруари 2022 г. той изрази във Фейсбук съжаление за избухването на "една абсурдна война". "Лудостта победи", написа тогава Акунин.

Той е съосновател на проекта "Истинската Русия", подкрепен от редица живеещи в изгнание културни дейци, които се противопоставят на руското нападение над Украйна и имат за цел да помогнат на украинските бежанци, отбелязва АФП.

Включването на Акунин в списъка стана, след като едно от водещите руски издателства - АСТ, обяви миналата седмица, че спира отпечатването и продажбата на негови книги, както и на Дмитрий Биков, след като те критикуваха военните действия на Русия в Украйна, припомня Асошиейтед прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки