Русия позволи строеж върху останките на Фанагория, столица на Велика България

Наука ОFFNews Последна промяна на 15 октомври 2015 в 17:48 76130 23

Снимка wikipedia

Окръжният съд на Краснодар на 6-ти октомври, 2015, удовлетвори иска на шефа на "Южна транспортна компания" Александър Тодуа за снемане на забраната за строителство на територията на археологичния музей-резерват "Фанагория" в Таманския полуостров край Черно море - мястото, където се смята, че е била столицата на Кубрат.

Съдът е решил, че документи, потвърждаващи специалния статут на мястото, не съществуват. За ситуацията пише вестник The Art Newspaper Russia.

Резерватът "Фанагория" е създаден на 18-ти април 2014 с решение на правителството на Руската федерация. Районът е под защитата на местното законодателство на територията Краснодар и федералните закони за опазване на културното наследство. Според професора ръководител на Фанагорската археологическа експедиция Владимир Кузнецов на територията на паметника не бива да минават дори автомобили, тъй като повърхността е напукана, има ерозия на почвата и много артефакти ще се превърнат в прах. Но вече тежки камиони на транспортната компания правят систематични курсове, унищожавайки археологически паметници.

"Южната транспортна компания", без да получи разрешение за работа от Държавния департамент на опазване на културното наследство на територията Краснодар, вече е изградила специална железопътна линия и бетонна площадка за обработка на строителни материали в непосредствена близост до древния град. Въпреки съпротивата на Министерството на културата, Държавния департамент на опазването на културното наследство на територията Краснодар и дирекцията на музея, Oкръжният съд на Краснодар (съдия Дмитрий Зеленски) анулира две предписания за прекратяване на незаконните операции.

Фанагория е един от най-големите центрове на античната цивилизация в района на Черно море. Културните пластове на града са натрупани в продължение на повече от хилядолетие и половина (от VI век преди новата ера до края на IX-X век от н.е.). 

Фанагория е основана около 543 пр.н.е. заедно с Абдера като колония на малоазийския полис Теос и е наречена така на един от своите основатели - Фанагор. Градът остава важен център до 4 век, когато е разрушен от хуните.

В някои източници Фанагория се сочи като столица на Стара велика България между 632 и 668 г., като дори се твърди, че там умира нейният владетел Кубрат. Това предположение се основава на хрониката на Теофан Изповедник. Там градът се споменава при описанието на географската област, в която се намира Стара велика България, като се отбелязва, че е населен с евреи. Въпросът, доколко Фанагория е била столица на хан Кубрат в една епоха, когато понятието за народ е било доста условно, е дискусионен.

Министерството на културата вече е изпратило официално писмо до Разследващата комисия на Руското правителство с изискване да се справи с положението. Службата за защита на паметниците на културата на територията Краснодар обжалва решението на окръжния съд, на първо място пред районния съд, а след това - пред Върховния съд на Руската федерация.

***
Актуализация от 22 февруари 2020 г. :
Обръщаме ви внимание, че статията е от 2015 г.

Повод за строежа на този път е строежа на мост с Крим. Мостът е открит през 2019 г., пътят е построен далече от археологичния резерват "Фанагория", който е останал непокътнат.

По-долу е археологичният музей-резерват "Фанагория" в Google maps:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9214

32

XR4

22.02 2020 в 17:57

"...Актуализация от 22 февруари 2020 г. :
Обръщаме ви внимание, че статията е от 2015 г., за съжаление оттогава няма информация как е разрешен конфликтът..."
Ми проучете, де! Нали сте журналисти.Макгахан чак от щтатите се вдигнал за да дойде до тук и да види, що за вандализми се случват.

22.10 2015 в 00:26

....Большой урон древним постройкам Фанагории наносят жители станицы Сенная, которые разбирают их на камень для фундаментов своих жилищ....

17.10 2015 в 17:31

До ЕМО :
напълно съм съгласен с теб , тези въпроси са неудобни за професионалистите , понеже не знаят как да отговорят адекватно на тях .........

17.10 2015 в 14:15

непосредствена близост до древния град-
за тях товаэсаэмногоэкилометри

17.10 2015 в 13:42

Вие какво си мислите- че археологията пречи само на боце да асфалтира? Сетете се, когато намериха старините под магистрала Струма, как боце прати археолозите с ватенки и печки да проучват. Ще му бавят асфалтолеенето и ленторязането те.

16.10 2015 в 21:38

траките са най-многобройният народ след индийците,четете повече не пишете глупост

16.10 2015 в 20:41

до:Victimized

Абсолютно точно казано!!! Според Херодот("бащата" на историята) траките са най-многобройното племе след скитите(естествено това се отнася за света който са познавали древните гърци).Предполага се(не мога да се закълна) , че тракийските племена съвкупно са били около 2млн. човека(което за ония времена и за Европа в частност е била баснословна цифра).От 25 години питам(в това число и учителите ми по история) , как е възможно за стотина години да изчезнат тия 2млн(без да е имало етническо прочистване) и изведнъж на тяхно място да се появи "море" от "славяни" и до сега никой не е могъл да ми даде смислен отговор!Да не говорим , че генетиката ни слага толкова далеч от (например) руснаците , колкото и от китайците...

16.10 2015 в 19:40

Проблема е , че се изопачава със "славяни" , думата е "СЛОВени" от слово , не от слава . Объркването идва главно от факта , че има под племе на гетите , което е сродно на венети и се нарича , сакалиби , та това идва в подкрепа на манипулацията . Но иначе е ненормално да предположим , че това племе сакалиби , за няма и век успява да се размножи толкова много , че да насели половин Европа и Източна Азия , за сметка на множеството други племена , които са сродни , най-малкото по език . Истината е , че славянския език е диалект на трако-дакийския и скитския език , като тези народи са еднородни , нещо което е многократно написано в древните хроники и летописи . Раждането на нови народи от нищото и изтребването на оригиналните заселници се получава само в главите на глобалистите , дето композират историята на хората за да могат да манипулират чрез политика народите .

16.10 2015 в 12:14

Ицо, личи си ерудит човек с добри познания по латински език, но преди да изтърсиш некоя глупост си проверявай нещата. На латински роб се казва SERVUS, а като носител на един славянски език произхода на думата би трябвало да е интуитивен за теб.

16.10 2015 в 11:26

Кубрат не е "хан", поправете се
 
X