Quantcast

Роджър Уотърс в София: Оставка!

OFFNews Последна промяна на 30 август 2013 в 21:07 62329 267

Надписът
Надписът "Оставка" на стената на Уотърс

 

"Оставка" с огромни червени букви изписа на сцената по време на шоуто си в София легендата от "Пинк Флойд" Роджър Уотърс.

Това стана на песента "Мама", след стиха, в който Уотърс пита: "Мамо, трябва ли да вярвам на правителството?"

Посланието, което се появи точно в 21.00 часа, буквално взриви десетките хиляди на стадиона, които в един глас започнаха да скандират "Оставка!".

Докато хората все още се редяха на опашки за стартовите бири, Уотърс откри концерта ударно - с "Another Brick In Wall". 

Малко по-късно, за втората част на песента, на сцената излязоха българските деца, подготвени за изпълнението на "Another brick in the Wall".

Аудиоефектите - стерео съраунд звук на хеликоптери и картечници, поддържаха военно положение на националния стадион, докато над стадиона "изгря" легендарното надуваемо прасе в хищно червен цвят.

Първоначално заместван за част от вокалните партии, Роджър Уотърс пое сам цялата отговорност върху Comfortably Numb. Вероятно всеки свидетел на десетилетния разкол Роджър Уотърс - Дейвид Гилмор, е останал очарован от изпълнението на песента. Уотърс, който в оригинал пее куплетите и оставя припева за легендарния китарист и втори вокалист на Pink FLoyd, направи прекрасно прочувствено изпълнение на песента, заличавайки за секунди убеждението, че песента може да прозвучи съвършено, само ако се подели от двамата легендарни конкуренти.

"Да не се поддаваме на държавния терор", произнесе Уотърс на български малко след началото на шоуто, наситено с анти-капиталистически и като цяло анти-идеологически послания. Сред падащите на видеостената символи бяха както логото на "МcDonald's", "Shell", "Mercedes", така и съветският Сърп-и-чук, еврейската Звезда на Давид, християнският кръст и ислямският полумесец.

Спектакълът, включващ сцени от филма "Стената" и традиционното рухване на стената, продължи малко над 2 часа в антивоенна символика и завърши по план около 23 часа - без бис, но с екзалтирани скандирания "оставка" сред публиката.

Снимка: Найо Тицин

 

Снимка: Протестна мрежа

 

Снимка: Юлиан Христов

Ето и видео от категоричното послание.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.09 2013 в 09:27

О, безумни протестиращи гладен за одобрение, кога по време на концерта някой чу от устата на Роджър Уотърс подкрепа за протеста срещу правителството. Човекът, който иначе се беше постарал да научи доста думи на български, като "истина" и "справедливост", нито веднъж дори не произнесе думата "оставка", дори и на английски. ;)
На лявата стена пишеше "оставка", на дясната "No Way". Нещо повече, някой чу ли по време на престоя му в България да каже пред журналист или пред някой друг нещо в подкрепа на протеста. Не търсете под вола теле! Това е човек, който не е свикнал да мълчи, а да се бори за каузите си, още повече, че вече е на 70 години и му дреме на оная работа за българските власти. Е, аз бях там и слушах и гледах и не чух и дума за протестите. Напротив чух и видях едни овце и телета, които ходят след безумни идоли и символи, това е истината. Имаше точно две подвиквания "оставка" от един от секторите и това беше всичко. Никакви десетки хиляди или подобни глупости. А, подготовка и очаквания имаше много. Хора със специални блузки, подредени и нагласени само чакаха повод да се включат. Дори бившия комсомолски секретар Росен Плевнелиев беше с целия си антураж на стадиона, нищо, че през 80-те в качеството си на платен комсомолец е писал сигурно трудове против Pink Floyd от дупчицата си в Благоевград или където там се е помещавал. Жалки опити за реставрация не една осъдена мутренска диктатура, поне не вкарвайте и хора като Уотърс в мръсните си манипулацийки. Още повече, човекът ясно показа, че не иска да участва в подобни жалки сценарии.

03.09 2013 в 07:24

Искам да кажа нещо на хората, които не могат да разберът защо Роджър Уотърс си позволява да заема политически позиции с музиката си. Причината е същата, заради която Джон Ленън, Пабло Пикасо, Чарли Чаплин и още безброй други, са правили същото - независимите (!!!) и талантливи творци, могат да си позволят да използват изкуството си, за да се противопоставят на неправдата, като я разобличават! Духът на свободния и честен човек, никога не може да стои безучастен към злото в света и намира начин да се изрази с голяма сила! Затова след време, когато вече всичко е история и прах, остават само песните!

02.09 2013 в 22:17

От днес протестите да станат платени. Билет за всеки участник. Парите в сметката на Пинко- институцията за авторски права. Демото мина добре , пито платено.

02.09 2013 в 16:14

Само да уточним, прасето от "Animals" е патентовано, независимо, че се е откъснало и е отлетяло. Това на стадиона при Уотърс беше глиган и то - черен. Не му ли видяхте бивните? Само го осветяваха с червена светлина от прожекторите. Иначе концерта беше уникален като послание. (Нямам предвид надписа "оставка").

02.09 2013 в 11:46

Натрапване на мнение и то от гостенин е по-лошо от бездушието дори.

02.09 2013 в 03:18

недей да плачеш моето момиче.. ще ти се размаже спиралата. пък и тампон путев може да забележи, че ревеш в работно време вместо да подаваш ленти за картечницата...

02.09 2013 в 03:17

ужас! поля ни разкри, че сме идиоти. ми сега? пък бил президента или не бил на концерт айде.. ще го преглътна ама да ми пишат некакви... пуделки. ох айде да не се занимаваме с глупости. направо вие поля, балкански и всички други недоклатени пуделчета от форума (вие си знаете кои)хванете се за ръце и изпейте нещо прочувствено.

02.09 2013 в 03:14

Ами заведи гражданско дело срещу Уотърс, че с надписа "ОСТАВКА" някак ти е създал дискомфорт. Какво ще кажеш, навита ли си?

02.09 2013 в 03:13

Верно ли бе? А на какво мирише коката бе баце? Ние сме прости хорица не разбираме та добре, че се яви некой като тебе да ни светне.

01.09 2013 в 20:24

хN