Родопи филм фест се открива на 6-и юли в Смолян

OFFNews 04 юли 2023 в 11:31 656 0

Родопи филм фест се открива на 6-и юли в Смолян

Снимка Организаторите

Родопи филм фест се открива на 6-и юли в Смолян

Третото издание на фестивала за международно документално кино Родопи филм фест (RIFE) се открива на 6 юли в Смолян, съобщиха от екипа на RIFE. В програмата на фестивала, който продължава до 9 юли, са включени 50 заглавия от България и света. За трета поредна година Гьоте-институт България подкрепя осъществяването на фестивала в Смолян. Мотото на събитието тази година е „На лов за боклук!“, представяйки по-задълбочен и аналитичен поглед към темата за проблема с отпадъците.

Откриването на фестивала ще представи филма „Любов, дойчмарки и смърт“ на германския режисьор Джем Кая. Продукцията разказва за независимата музика на емигранти от Турция, техните деца и внуци в Германия. Създаден е във вълнуващ стил на документално есе, отличен с Наградата на публиката на Berlinale Panorama през 2022 година. Официалното откриване е от 19 часа на амфитеатъра пред Регионалната библиотека. Фестивалната програма ще се представя в две локации – в кино „Арена“ и под открито небе на амфитеатъра пред Библиотеката, а всички прожекции са със свободен вход.

RIFE включва три конкурсни програми - късометражни, среднометражни и пълнометражни документални филми. „На лов за боклук!“ е заглавие от късометражната програма, както и темата, която обединява 50-те филма от селекцията. Филмът „Течения към Севера“ на Стефен Кронес проследява пътя на пластмасови бутилки, хвърлени в Елба край Дрезден и стигащи до норвежките фиорди. В българското представяне са включени лентите „Нямаш място в нашия град“ на Николай Стефанов и „Една провинциална болница“ на Илиян Метев, Иван Чертов и Златина Тенева.

Филмите ще бъдат оценявани от международно жури, съставено от документалисти и кинематографисти, а голяма част от заглавията ще бъдат представени лично от техните автори.

Международният документален Родопи филм фест се организира от Бул Док ЕООД, съорганизатор е Гьоте-институт България, с финансовата подкрепа на ИА „Национален филмов център“ и Министерство на културата. Oфициален партньор на събитието е Община Смолян, а друг партньор е Регионална библиотека "Николай Вранчев“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика