Рязане на дивани вдъхновява хората да преосмислят гледната си точка (видео)

OFFNews 26 юни 2018 в 17:28 3466 0

Снимка ennd.eu

Във Виена беше показано ново произведение на изкуството, целящо да вдъхнови поляризиращото се общество да премисли позициите си. Подходът е неочакван - разрязване на дивани наполовина.

Инициативата, наречена „Дивани на мира“, е на неправителствената организация „Партньори за демократична промяна“ - Словакия, съвместно с „Mузеен квартал“  във Виена.

„Дивани на мира“ събира двама души с противоположни мнения по теми като бежанци, религия и феминизъм. Разрязват техните дивани на две, след което събират двете половини в едно цяло и срещат хората, които не се познават, като записват видео с разговора между тях.

Кампанията е в подкрепа на дейността на Европейска мрежа за ненасилие и диалог, която се бори с намаляване на противоречивите мнения в Централна и Източна Европа чрез обучения, конференции и обмяна на добри практики.

„Диванът е страхотно място за диалог между хора с противоположни мнения. Той е перфектният символ. Седейки на дивана се чувстваме в своя дом, вместо на сцена за диалог”, коментира д-р Кристиан Щрасер, директор на „Музеен квартал“ - Виена.

Според доклад на Върховния комисариат на ООН за бежанците от март 2018 г. основните опасения на българите са свързани с това, че бежанците биха могли да извършат престъпления (60%), да разпространят своите културни обичаи и религиозни вярвания (48%) и да разпространят болести (39%).

„Опитът на Мулти култи колектив от 2011 г. насам показва, че подозрение и страх към „различните" има до момента, в който хората се срещнат лице в лице в неформална сигурна среда и видят човека отвъд клишето, налагано от „услужливи" медии, чиято задача е да дезинформират и да всяват страх, често под формата на откровено „фалшиви новини". Разбирането се гради с познаването, доверието – с контакта. Липсата на държавни политики за реална интеграция има своята роля в негативните стереотипи към „чужденците“, коментира Бистра Иванова, координатор на Time Heroes и заместник - председател на Мулти култи колектив.

„Поляризирането на мненията в България е нормален процес в публичния диалог и при постигането на обществен консенсус. Проблемът е в радикализирането и брутализирането на мненията. Публичният дискурс в България е нормализирал изключително високи нива на омраза в ежедневието, което показва, че трябва да преосмислим образователната си система и етичните кодекси на медиите и публичните институции. В противен случай съвсем скоро ще се разпаднем като общество - ще се разбием на малки острови от зомбирани корабокрушенци, които вместо да направят заедно лодка и да се спасят, ще умрат от гладна смърт, докато псуват „виновните“ – „ромите“, „бежанците“, „гейовете“, „кариеристките“, „комунистите“, „Сорос/Путин“... А никой не ни е виновен, ако сами се отказваме от диалога и солидарността“, смята Алексей Пампоров, културолог, доктор по социология и доцент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН.

Изложбата с дивани е с отворен режим на посещение, като диваните ще бъдат на различни места около „Музеен квартал“. До 27 юни посетителите ще имат възможност да седнат на тях и да слушат разговорите, които са се провели на дивана. След това диваните ще бъдат продадени на търг.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!