Quantcast

Рашидов не се появи. Дойде на последната част - коктейла

Захари Карабашлиев Последна промяна на 26 октомври 2020 в 23:59 9682 4

Снимка facebook.com/karabashliev

Захари Карабашлиев

Прочетох, че днес бившият министър на културата, а сега председател на комисията за медии и култура Вежди Рашидов се е изказал в телевизионно предаване по повод писмото за ОСТАВКА, подписано от над 1200 души, свързани с културата, интелектуалния труд и образованието. Нарекъл е мои колеги, съмишленици, а и немалко мои приятели в този списък “пълнеж”. Не намирам думи да изразя отвращението си от това изявление.

По мой адрес Рашидов е казал следното:

“Карабашлиев ли беше това момче… В Брюксел го предложих там на Кристалина да го наградят, нали се връща от Америка, а който се връща от Америка, ние много го тачим. Дадох му коктейл в една банка на представянето на книгата му в Брюксел. Сигурно сега това е форма на благодарност.”

От малки са ни учили, че “по-умният отстъпва” и затова би било редно да подмина с мълчание и тази, както много други клевети по мой адрес през годините. Но мисля, че тази глупава мантра ни е докарала на този хал. А и човек, за едната си чест живее, затова ето и някои факти:

1. Моето гостуване в Брюксел през 2012 беше по покана на Постоянното представителство на България в Брюксел, а не от Министерство на Културата.

2. Моето гостуване беше НЕ за представяне на “книгата ми”(коя точно книга?!), а по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24-ти май!

3. Награда от Кристалина Георгиева не съм получавал. Не съм получавал и хонорар.

Ето и част от самата покана:

“Затова вярваме, че точно в деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската култура и духовност ще можем да ви посрещнем в Брюксел. Десетки и без преувеличение стотици млади и способни българи, които работят в европейските институции, несъмнено ще се радват точно на такъв разговор, с концерт и с изложба да свържат сърцата си с България на светлия за всички ни ден. Моля да ми кажете дали приемате искрената ни покана? Имате ли възможност да пътувате през май и да дойдете в Брюксел?”

Counsellor for Culture and Audiovisual Policy
Permanent Representation of the Republic of Bulgaria to the EU
1000 Brussels,
49, Square Marie-Louise

Та, факт е, че през 2012 гостувах в Брюксел и изнесох беседа по повод 24 май. Беше изключително зареждаща среща със сънародници от Постоянното представителство на България — четящи, интелигентни и свестни хора — с една дума “пълнеж”.

На самата среща, мисля, че Рашидов не се появи. Дойде на последната част — “коктейла”.

Тексът е публикуван в личния Facebook профил на писателя Захари Карабашлиев. Заглавието е на редакцията

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1810

4

Пенчо бре

27.10 2020 в 10:39

"Дойде на последната част — “коктейла”."

Нямаше нужда да се пише за кой министър става дума!

"Ами пиене... Кога съм си отишъл, как съм си отишъл - заколи ме, не помня... Уфф!... Още ме боли главата от туй пусто шампанско... Че остави това, ами като взех, че си наблъсках джебовете с пасти, па те меки, да ги вземе дявола, че като се размазаха из джеба ми... Е, хайде сбогом.

- Сбогом, бай Ганьо."



5288

3

zuljin

27.10 2020 в 08:55

Абе тоя е страшен МУТРЕНСКИ БОКЛУК, колкото по-скоро го копнат, толкова по-добре за България...

1443

2

Пакоджет

27.10 2020 в 06:50

Веждито сигурно е дръпнал и един стол до шведската маса. Щял да стане като дойдат шведите.
Все пак е главен мултак.

1918

1

Egocentric Eccentric

27.10 2020 в 01:34

Що за нецивилизовани варвари?

Всеки знае, че по протокол винаги се започва с коктейла.