Пускат безплатно три филма в Дома на киното

Бистра Величкова 26 ноември 2012 в 18:43 2082 0

Европейската награда LUX
Европейската награда LUX

Три филма ще бъдат излъчени безплатно в Дома на киното.

Филмите са "Шун Ли и поетът“ на Андреа Сегре, „Табу“ на Мигел Гомес и „Само вятърът“ на Бенедек (Бенце) Флигауф. Те са получили европейската филмова награда LUX за 2012 г., която се дава от Европейския парламент. Прожекциите са на 28, 29 и 30 ноември.

Филмът „Шун Ли и поетът“ на Андреа Сегре разглежда проблемите на имиграцията и конфликтите между членовете на традиционните общества и индивидуалните стремежи. Той разказва една история за приятелство, която разбива стереотипите и предразсъдъците спрямо „чужденците“.

Филмът „Табу“ на Мигел Гомес, награден също така и на Берлинале 2012, разказва за петдесетгодишна жена, членка на християнската общност в Тезе. Тя посвещава времето си на другите хора и на различни добри дела. Действието се развива в Португалия. От време на време се грижи за възрастната си съседка Аурора, която страда от старческа деменция, въобразява си, че е преследвана от цветнокожата си домашна помощница Санта и че е изоставена от дъщеря си. Неочакваната смърт на Аурора ще открехне вратата към едно дълбоко погребано минало във втората част на филма — „Раят“.

Третият филм - „Само вятърът“, разказва за живота на ромската общност. Главната героиня Бърди се опитва да се справя възможно най-добре с проблемите на натовареното си ежедневие, разкъсваща времето си между две работни места, баща инвалид и двама юноши, за които трябва да се грижи. Нейната цел е да събере възможно най-бързо достатъчно пари, за да замине при съпруга си, емигрирал в Канада.

Представянето на филмовата наградата LUX се организира за втора поредна година от Информационното бюро на Европейския парламент в България, в партньорство с Международния София Филм Фест и италианския Културен институт в България.

Прожекциите на трите филма на 23 езика в 27 държави членки на ЕС ще бъдат по едно и също време на годината - през есента на 2012 г. Целта е разнообразието и богатството на европейското кино да бъде споделено с възможно най-много европейци.

С присъждането на наградата LUX всяка година от 2007 г. насам Европейският парламент се стреми да подкрепя както обществения дебат, посветен на Европейския съюз и неговите политики, така и разпространението на европейски (ко)продукции.

Премиерите на филмите отличени с награда LUX за 2012 г. могат да бъдат посетени безплатно в „Дом на киното“ на следните дати:

„Шун Ли и поетът“ -28.11.2012 г., 18.00 часа

„Табу“ - 29.11.2012 г. , 17.30 часа

„Само вятърът“ - 30.11.2012 г.,  18.00 часа

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови