Президентът: Езикът на Вапцаров няма да загине, той ще надживее неразумните юроди

Йоанна Димитрова 24 май 2017 в 11:39 8475 21

Върви, народе възродени,
към светла бъднина върви,
с книжовността, таз сила нова,
ти чест и слава поднови!

Химнът на българската просвета огласи дъждовния център на София днес предиобед. Шествието, посветено на Деня на българската просвета и култура и славянската писменост, тръгна в 10:30 ч. от бул. "Дондуков", където са разположени сградите на Министерството на образованието и на Президентството.

Няколкостотин души извървяха разстоянието до Народната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" под ръмящия дъжд в иначе нестудения ден. Свиреше оркестър, маршируваха мажоретки. Към децата и възрастните българи се присъединиха и немалко чужденци, които обсъждаха ставащото - всеки на родния си език.

С пристигането при библиотеката множеството се спря, защото всеки трябваше да мине през метален детектор, за да стигне до зоната, където предстоеше да се проведе официалната част. Полиция имаше, но тя не натрапваше присъствието си.

Минути след 11 започна и официалната част. Първо, с водосвет и с "Върви, народе възродени" в изпълнение на хора на Националното музикално училище.

С трагедията в Манчестър започна изказването си кметът на София Йорданка Фандъкова. "Изпращаме им сили и изразяваме нашата съпричастност", каза тя, след което се обърна към децата на България с призив да пазят словото.

"Всички ние имаме една Родина - България. Съдбата отвежда мнозина далеч от нея. Но винаги има една незрима родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. Това е българският език - заяви в речта си президентът ген. Румен Радев. - Езикът е нашата щастлива орис по рождение. Ще си позволя да перифразирам Апостола: думите са в нас и ние сме в думите, те нас обръщат и ние тях обръщаме. В трудни години езикът е червената нишка към свободата. Езикът ни вдъхновява, езикът ни утешава. Когато духът линее, езикът страда с нас. Страда от правописа ни. Осиромашава речникът му, занемарява се граматиката, като в запуснат дом в него се заселват неканени чуждици.

Но езикът на Вазов и Михайловски, на Алеко и Гео Милев, на Вапцаров и Валери Петров няма да загине. Той ще надживее невежеството и експериментите на „неразумните юроди“, които не умеят да боравят с думите му. Защото винаги ще има милиони хора, тук и далеч от Родината, които ще пишат и дишат с ритъма на българския стих, ще играят с думите и ще сънуват на български."

"Светът се променя. Днес България е на пет континента, защото наши сънародници са отнесли частица от тази незрима родина, българският език, по всички краища на планетата. Този език е онази нишка, по която винаги могат да открият пътя до дома си.

Думите са нашият общ капитал. Затова нека ги пазим, защото и те ни пазят. И да ги търсим, защото точната дума понякога се затрива като загубен ключ, но откриеш ли я, отваря врати", каза още той.

Прозвуча "Аз съм българче" и започна поднасяне на венци пред паметника на светите братя - от президента, от министри, от патриарха, от кмета на София, от политическите партии.

Краят на официалната част дойде след изпълнението на химна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16008

21

Nik68

25.05 2017 в 11:52

Нямам идея кой пише речите му на президента, но да не спомене гения на Ботев в боравенето с езика български е идиотизъм. За себе си лично, мога само Вазов да поставя заедно с Ботев. Останалото са от глупави, по-глупави пристрастия. Но и да се търсят сензации от подобно изброяване, на достойни българи е неуместно. Винаги би имало спорове и недоволни. А защо не Смирненски. Нима е по-малко пролетарски и по-малко добър поет от Вапцаров. А защо не Ханчев, а Дебелянов. Гледни точки много. А извеждането на Вапцаров в заглавието си е мръснишки дребен търговски трик, за да има коментари. На всеки прави впечатление, че интереса към off падна драстично. Защо ли? Някой го беше написал в друга тема. Накрая ще останат 3-4 оценяващи с -10 и Балкански разбира се. Да ви е честита придобивката Йовчев. Ама, човек като няма очи да види по-далеч от носа си - никой не му е виновен.

25665

19

Victimized

24.05 2017 в 18:38

"Да се цитира неточно президента е най-малкото подигравка с институцията. Вярно, че на теъи с многото точки в рейтинг, ужасно им се иска Радев да си прознася речите на руски, но неговите думи, неточно и изкривено цитирани на тоъи сайт са: "Но езикът на Вазов и Михайловски, на Алеко и Гео Милев, на Вапцаров и Валери Петров няма да загине.""

Е нали трябва президента да се изкара комунист, за това и ОФФ са толкова тенденциозни.
Много е болезнено, очевидни атни българи да се обявяват като борци за българската идентичност. СРАМ за вас...

11582

18

ogi.1

24.05 2017 в 18:19

Др. ГЕНЕРАЛ нашият език е преди всичко на Вазов , Ботев , Левски и славните ни възрожденци. Намерете си по независими писачи на речите Ви.

42249

15

Denis Rizanov

24.05 2017 в 14:51

Българи, помислете си само какво би се случило, ако Манол, Джасим и Виктор Лилов са в парламента, в правителство, във властта и прокарваха политиката на “Да, България” в културата, образованието, здравеопазването, правосъдието, икономиката. Можете да сте спокойни, че (засега) мнозинството от вас ясно показаха, че мястото на такива като тях е далеч от решаването на съдбините на България. Но те няма да спрат, техните маршове бяха вчера, ще бъдат и утре. Заради това пазете своето национално достойнство и с мисъл за бъдещето на България гледайте на всевъзможните им “добри” намерения, облечени с клишета за “реформи”, “иновации” и “грижа”, отстоявайте не само българския език и писменост, но и всичко българско, което съвременните варвари искат да унищожат.

Честит празник и се гордейте, че сте българи!

42249

14

Denis Rizanov

24.05 2017 в 14:50

Само че е късно, защото трети кандидат за депутат от провалилата се коалиция “Да, България” – наскоро изключеният от партията, на която е бил председател – първият открит хомосексуалист в политиката – Виктор Лилов, без никакво лицемерие, казва това, което Манол Пейков и Емил Джасим са искали да ни кажат, пък макар и завоалирано. “По повод "Pod igoto" и 24 май, самата кирилица всъщност си е една шльокавица, защото странната глаголица е била невъзпроизводима за дворцовата канцелария, която вече е ползвала гръцката азбука както за официални нужди (на гръцки), така и за вътрешна/служебна комуникация (на български, с гръцки букви)...”, пише Лилов във Фейсбук.

42249

13

Denis Rizanov

24.05 2017 в 14:49

Кое прави Манол и Джасим толкова важни за “Да, България” ли? Инвестициите, които са направени в тях през университети, програми, фондации и фондове, зад които прозират интересите на “Америка за България”, „Отворено общество“ и други подобни мрежи за влияние на мизантропа Джордж Сорос, целящи претопяване на идентичността на европейските народи. Ако бяха станали депутати, тези хора щяха да вземат решенията и да пишат законите за образование, за култура, да определят бъдещето на поколения българи. Очевидно, подобни акции не са приемани еднозначно вече дори от американската дипломация, която е най-голямата жертва на агресивните методи на Сорос и неговите последователи. Защото, докато локалните соросоиди провокират със своята “загриженост” българския народ, то американският посланик и още няколко от ръководителите на дипломатическата мисия в София, проговориха на езика на Светите братя Кирил и Методий.

42249

12

Denis Rizanov

24.05 2017 в 14:48

Двамата бяха част от кандидат-депутатските листи на коалицията “Да, България” на последните парламентарни избори. Манол Пейков бе кандидат за депутат в Пловдив, а Емил Джасим ”атакуваше” Народното събрание от София. Какво общо има политиката в случая ли? Много, защото политиката е тази, която определя нашето настояще и бъдеще. През политиката минават решения, които ще ни запазят като народ или ще ни претопят като нация. Като “синове на Партията” - Манол и Джасим са ценни за “Да, България”. И за двамата провалилият се хибриден политически проект е излизал със специални декларации в тяхна защита. За Манол, защото Пловдивският общински съвет е решил да бъде отстранен от поста му в местна фондация, а за Джасим – заради уличен спор с младеж, който открито е изразил несъгласие с обидните му коментари по адрес на Васил Левски.