Престижната британска литературна награда Букър е присъдена на ирландския писател Пол Линч за книгата му ''Песента на пророка''

OFFNews 27 ноември 2023 в 13:00 4899 0

Пол Линч

Снимка Wikipedia

Пол Линч

Престижната британска награда за художествена литература "Букър" беше присъдена снощи на церемония в Лондон на ирландския писател Пол Линч за антиутопичния му роман "Песента на пророка" (Prophet song), предадоха световните агенции.

Пол Линч, който за първи път беше включен в краткия списък, получи приза за петия си роман - мрачен и разтърсващ разказ за живота на една майка, която се бори да защити семейството си в Ирландия, докато страната е обхваната от тоталитаризъм. Действието се развива на фона на големи размирици в западните демокрации и тяхното безразличие към трагедии като войната в Сирия.

Линч беше фаворит за спечелването на наградата, която обикновено води до голям скок в продажбите на отличените книги. Освен това авторът на "Песента на пророка" ще получи премия от 50 000 британски лири. Авторът, който е главен кинокритик на ирландския вестник "Сънди трибюн", каза, че е искал читателите да разберат по-добре тоталитаризма, като е подсилил дистопията с наситен реализъм.

Вижте как реагира авторът при обявяването на наградата:

Канадската писателка Еси Едугян, която беше председател на тазгодишното жури каза, че книгата е "триумф на емоционалното повествование, едновременно ободряваща и смела".

Пол Линч е петият ирландец, отличен с "Букър" след Айрис Мърдок, Джон Банвил, Роди Дойл и Ан Енрайт, казаха организаторите, цитирани от Ройтерс. Северноирландската писателка Анн Бърнс спечели престижния приз през 2018 г. Сред лауреатите на наградата, връчена за първи път през 1969 г., са и Маргарет Атууд, Салман Рушди и Ян Мартел.

Тази година българският автор Георги Господинов спечели наградата, но за чуждоезичен роман ("Времеубежище"), в превод на английски заедно с преводачката Анджела Родел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков