Препоръчваме ви: 'Зорба Гъркът' в Софийската опера

OFFNews Последна промяна на 26 май 2018 в 00:05 2074 0

Днес от 19:00 часа в Софийската опера ще се играе балетът "Зорба Гъркът", поставен от Микис Теодоракис.

Митът за Зорба винаги е бил приет като символ на човешкия стремеж към свободата. За първи път историята е обезсмъртена в новелата на великия гръцки писател Никос Казандзакис, по която е написан сценарий за филма от Михаел Какоянис, а през 1988 година е създадена балетната версия от Лорка Масине по музиката на знаменития гръцки композитор Микис Теодоракис.

Балетът "Зорба Гъркът", чиято световна премиера се е състояла на 6 август 1988 година на сцената на Арена Ди Верона е мега шоу в две действия и 22 картини. Този спектакъл винаги е имал голям касов успех, игран е в над 30 страни и е посетен от над 3 милиона зрители. "Зорба Гъркът" става още от момента на своята премиера истинско културно събитие. Балетът е игран също така на Летния фестивал Каракала в Рим (1991, 1992) и е представен отново през 1993 година при пълен салон. През 1994 година балетът гастролира в Бразилия и Аржентина. Запомнящ ще остане спектакълът на открито в Рио Де Жанейро, посетен от 120 000 зрители. "Зорба" се връща в Бразилия през пролетта на 1995 година.

В България балетът е поставен от Лорка Масине за първи път на 12 май 1995 година на сцената на НДК. Спектакълът е една от най-успешните продукции в балетната история на Националната опера и балет и се играе при препълнени салони.

Вижте и останалите ни предложения за интересни събития за днешния ден:

Театър

В Народен театър "Иван Вазов" от 16:00 часа ще се постави пиесата "Жана" от Ярослава Пулинович.

Повече информация за събитието можете да откриете ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови