Препоръчваме ви: История на 8 хиляди години от разкопките в Слатина

ОFFNews Последна промяна на 07 август 2018 в 00:05 2903 0

Регионален исторически музей - София представя изложбата "В зората на европейската цивилизация: Слатина-София на 8 хиляди години". Тя се организира по повод 33 години от началото на разкопките на раннонеолитното селище Слатина-София. 

Изложбата дава обилна информация както за начина на живот на обитателите на праисторическото селище, така и за историята на проучванията. 

В експозицията са представени чрез находки над десет праисторически къщи, разкрити и проучени на терен. Те са от различни етапи на обитаване на раннонеолитното селище, което се датира в периода от края на VII до първата половина на VI хил. пр. Хр.

Сред включените в изложбата експонати фигурират: керамични съдове, включително бялорисувана керамика, култови масички, тежести за стан, фрагменти от антропоморфни съдове, антропоморфни и зооморфни фигурки, костени инструменти и амулети, предмети изработени от рог, каменни сечива (брадви, длета, тесли) и др.

Временната експозиция се организира от Регионалния исторически музей – София в партньорство с Националния археологически институт с музей на БАН, от който е екипът, ръководещ теренните проучвания на Слатина.

Изложбата може да бъде посетена до 3 септември в сградата на Регионален исторически музей - София всеки ден от вторник до неделя от 10.00 до 18.00 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови