Предвеликденски концерт за кларинет на Джампиеро Собрино

OFFNews 03 април 2014 в 19:12 2710 0

Джампиеро Собрино. Снимка: brottmusic.com.
Джампиеро Собрино. Снимка: brottmusic.com.

Седем дни преди Великден Софийската опера и балет кани на гости жителите на столицата на специален концерт с участието на кларинетиста Джампиеро Собрино.

Артистичният директор на Арена ди Верона ще свири за пръв път пред софиянци, като за това е избрал произведения на Росини, Доницети и Верди/Басси.

Първата част на „Великден в Операта“, която ще се състои на 11 април от 19:00 часа, ще представи увертюра от операта „Вилхелм Тел", увертюра и прелюдия от „Макбет" и Фантазия за кларинет от „Риголето", а втората част ще поднесе на публиката „Селска чест" от Маскани с участието на солистите Радостина Николаева, Мартин Илиев, Румяна Петрова, Бисер Георгиев, Цвета Сарамбелиева, хор и оркестър на Софийската опера и балет с диригент Дамиан Йорио.

Снимка от "Селска чест" от Маскани.

Джампиеро Собрино е роден в Пиемонт, Италия.

Завършва с отличие кларинет в Консерваторията в Алесандрия. Участва в значими международни конкурси в Генуа, Рим, Палми, Анкона, Торино, Колмар и Париж.

На 20 години е назначен за първи кларинет солист на Симфоничния оркестър на РАИ в Торино и във филхармонията на същия град, пост който заема в продължение на 10 години до 1994 г. От 2004 г. е на същата позиция в оркестъра на Фондация „Арена ди Верона".

Джампиеро Собрино е сътрудничил с най-големи диригенти и музиканти, сред които сър Джордж Шолти, Ленърд Бърнстейн, Джеймс Ливайн, Мстислав Ростропович, Лорин Маазел, Рикардо Мути, Волфганг Савалиш, Зубин Мета, Джузепе Синополи, Пиер Булез. Свирил е на сцени в Рим, Неапол, Верона, Монако, Триест, Загреб, Санкт Петербург, Хамилтън, Банкок. Репертоарът му включва творби на Моцарт, Салиери, Доницети, Меркаданте, Понкиели, Вебер, Росини, Брух, Дебюси и др. Представял е премиерно концерти от Ваки, Кола, Галанте и Бакалов.

Сред последните му изяви са участия с „Ню Инглънд Симфони" в „Карнеги Хол", с оркестрите на Мексико, Атина, с филхармониите на Киев, Торонто, Вюртемберг и Пекин, с Монреалски камерен оркестър и „Камерата Бохемика" - Прага. Изнася концерти на международните фестивали в Авиньон, Прага, Тайпе, Будапеща, Монтевидео, Нанси, Братислава, Стокхолм, Цюрих.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови