Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Българка номинирана за "Грами"

OFFNews 09 декември 2013 в 12:36 16374 4

Добринка Табакова
Добринка Табакова

Българката Добринка Табакова е номинирана за тазгодишните награди "Грами" в категорията за най-добър класически албум.

Албумът “String Paths” („Струнни пътеки“) е издаден от световно известната компания ЕСМ, която сред водещите в разпространението на съвременна класическа музика, европейски джаз и уърлд мюзик.

Първите си награди като композитор Табакова печели още на 14 години, а през 2002-ра е отличена за написването на химна Praise (Възхвала), който е изпълнен в катедралата "Сейнт Пол" в чест на Елизабет Втора и половинвековния юбилей от качването й на престола.

В албума String Paths свирят нейни бивши колеги от студентските години и Литовският камерен оркестър, а съдържанието включва Concerto for Cello and Strings (Концерт за чело и струнни инструменти), вдъхновената от Рамо Suite in Old Style (Сюита в старинен стил за виола и камерен оркестър) и три камерни творби: струнното трио Insight, струнният септет Such Different Paths и триото за цигулка, акордеон и контрабас Frozen River Flows.

Наградите "Грами" се връчват за 56 път в 82 категории и 30 стилови направления, а церемонията е на 26 януари 2014 г. в Лос Анджелис. С най-много номинации - девет, е Джей-Зи, следван от Кендрик Ламар, Макълмор & Райън Луис, Джъстин Тимбърлейк и Фарел Уилямс, които имат по седем номинации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews