Правят последен опит за спасяване на "Червената къща"

OFFNews 24 декември 2014 в 13:20 5362 2

Червената къща.

"Това, което можем да съобщим към днешна дата е, че юристи - представители на Министерство на културата и фондация „Гъливер клиринг хауз“, все още изследват правните възможности за дългосрочно решаване на казуса „Червената къща“. Надяваме се скоро да бъде намерено най-подходящото юридическо решение и то бъде приведено в действие".

Това съобщиха днес Десислава Гаврилова и Цветелина Йосифова, съоснователи на центъра за култура и дебат "Червената къща".

В началото на декември на сайта на проекта беше публикувана информация, че "Червената къща" в София затваря врати. Причината е, че фондация „Гъливер клиринг хауз“, която управлява Центъра за култура и дебат Червената къща „Андрей Николов“, няма как да плаща годишния наем за сградата от 93 210 лева.

На 21 октомври 2004 г. Центърът за култура и дебат беше открит след инвестиция на фондация „Гъливер клиринг хауз” от 746 000 лева в реконструкцията, ремонта и оборудването на сградата.

През 2011 година десетгодишният договор за ползването на сградата изтича и през 2012 г. Министерство на културата обявява търг за наемане на сградата на пазарни цени, съпоставими с цените за ползването на имот за комерсиални нужди.

Явихме се на този търг и го спечелихме. Така от януари 2013 година фондацията заплаща на Министерство на културата годишен наем в размер на 79,663.68 лева. С наема, дължим към частния съсобственик на сградата, годишният наем за сградата достига 93,210 лева, обясниха от ръководството на Червената къща.

На 5 декември Министерството на културата се е свързало с тях с предложение за създаването на работната група, която да очертае възможностите за безвъзмездно предоставяне на сградата за нуждите на Центъра за култура. Все още се търсят правни възможности това да се случи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови