Полански фаворит за наградите 'Сезар', активисти бойкотират филма

OFFNews 30 януари 2020 в 13:00 2183 0

Филмът "Офицер и шпионин" на френско-полския режисьор Роман Полански получи най-много номинации - 12, за френските
награди "Сезар", предава Франс прес.

"Клетниците" на Ладж Ли и "Славни времена" на Никола Бедос са номинирани в 11 категории.

Номинациите породиха гневни критики от феминистичните организации, а филмът бе бойкотиран от част от колегията на Европейските филмови награди през декември. Полански все още носи наказателна отговорност за изнасилване на малолетно момиче в САЩ през 1977-а, а през изминалата година обвинен в друг случай на сексуално посегателство от актрисата Валантин Моние. 

"Академията за наградите "Сезар" не е институция, която трябва да има морални позиции", заяви в отговор президентът й Ален Терзиан, след като бе запитан относно номинациите на филма на Полански. "Ако не се лъжа, милион и половина французи са гледали този филм. Отправете въпросите си към тях."

Номинирани за приза за най-добър актьор са Жан Дюжарден за "Офицер и шпионин", Даниел Отьой за "Славни времена", Дамиен Бонар за "Клетниците", Венсан Касел и Реда Катеб за "Извън нормата", Мелвил Пупо за "По Божията милост", Рошди Зем за "Рубе, светлина".

С номинации за отличието за най-добра актриса са Адел Енел и Ноеми Мерлан за "Портрет на момиче в пламъци", Анаис Демустие за "Алис и кметът", Ева Грийн за "Проксима", Киара Мастрояни за "Стая 212", Дория Тилие за "Славни времена", Карин Виар за "Нежна песен".

За чуждоезичен филм са номинирани „Паразит“, „Болка и величие“, „Жокера“ и „Имало едно време... в Холивуд“.

Наградите "Сезар" ще бъдат раздадени за 45-и път в Париж на 28 февруари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови