Под микроскопа на Чехов и Шукшин

OFFNews 20 юли 2020 в 15:41 2756 0

С последна за сезона премиера Габровският драматичен театър кани зрителите. Точно месец след първата премиера на "Руски вечери с револвери" от инициативата "Театър на маса", ще се състои премиерата на втория спектакъл от цикъла - "Руски вечери с микроскоп" на 21 юли 2020 г., вторник, от 19:00 часа на голямата сцена на театъра.

Режисьор на постановката отново е Петринел Гочев, който ще представи авангардния си почерк в прочита на класическата едноактна комедия "Юбилей" от А. П. Чехов в съчетание с разказите "Селски жители" (1962) и "Микроскоп" (1969) от Василий Шукшин. Участват актьорите Надежда Петкова, Таня Йоргова, Поля Йорданова, Стоян Руменин и Петко Петков.

В разшифроването на водевила "Юбилей" ще търсим отговорите на вечния въпрос за преимуществата между двата пола, ще усетим полъха на 90-те години на XIX в., поетично описани от Чехов с умението му да извежда на показ променливата човешка природа, без да я съди или назидава.

Майсторството на големите писатели е в умението им да ни показват света около нас като в безпристрастно огледало. А майсторството на габровската трупа и режисьора Петринел Гочев е в постоянството смело да експериментират различни театрални похвати, да използват всички изразни средства на театралния език, за да представят дълбочината, пъстротата и психологизма в текстовете от Чехов и Шукшин.

Руският писател, драматург и преводач Пьотр Гнедич пише на Чехов на 2 май 1903 г. за успеха на пиесата: "Вашите страхове за "Юбилей" не се осъществиха. Това не беше игра, а непрекъснато гъделичкане под мишниците". Непрекъснато гъделичкане на човешката самовлюбеност, суета и надскачане на мярата ще видим на сцената на габровския театър на 21 юли.

Режисьорът Петринел Гочев отново залага на актьорския състав от първото издание на Руските вечери - Надежда Петкова, Таня Йоргова, Стоян Руменин и Петко Петков. Този път към тях се присъединява актрисата Поля Йорданова, която съвсем наскоро публиката гледа като тийнейджърката Наташа в моноспектакъла "Мечтата на Наташа" на режисьорката Ана Батева, по текста на Ярослава Пулинович. Творческият екип на ДТ "Рачо Стоянов" показва засилен интерес към класическата и съвременна руска драматургия. Съвсем по чеховски чрез представените спектакли публиката вижда неизменното разминаване между намерение и действие в човешката природа.

"Руски вечери с микроскоп" е петата премиера в рамките на месец на габровската трупа, а за режисьора Петринел Гочев – третата, след "Руски вечери с револвери" на 21 юни и "Салиери" на 7 юли. Билети за премиерата на 21 юли могат да се закупят онлайн тук, както и от касата на театъра и всички каси на EasyPay в страната.

До края на месеца зрителите ще могат да гледат най-новите пет постановки от репертоара на Габровския драматичен театър. На 23 юли е "Мечтата на Наташа", реж. Ана Батева, на 26 юли е "Лейтенант Густл. Да обичаш живота", реж. Васил Дуев, а на 27 юли – "Салиери", реж. Петринел Гочев. Трите представления ще се играят на голямата сцена на театъра от 19:00 часа.

Специални три представления ще има в РЕМО "Етър" всяка вечер от 20:30 часа: на 28 юли – "Руски вечери с револвери", реж. Петринел Гочев, на 29 юли - "Лейтенант Густл. Да обичаш живота", реж. Васил Дуев и на 30 юли – "Руски вечери с микроскоп", реж. Петринел Гочев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови