Почина театралният критик и бивш директор на Сливенския театър Николай Недялков

OFFNews 27 септември 2021 в 16:21 6103 0

На 71-годишна възраст почина театралният критик и бивш директор на Сливенския театър Николай Недялков, съобщиха от Съюза на артистите в България. 

Николай Недялков е директор на Драматичния театър в Сливен от 2006 до 2018 година. Той полага усилия да създаде нова млада трупа в театъра, дава поле за изява на млади режисьори и артисти, продължава традицията да завръща в Сливенския театър театралните авторитети, преминали през неговата сцена. Повече от десет години Николай Недялков поддържа огъня на Есенния театрален салон в града под Сините камъни. По негова идея е издаден Летопис на Сливенския театър 1918-2018 г., посветен на 100-годишнината от неговото създаване.

В навечерието на 100-годишния юбилей на сливенския професионален театър Недялков бе удостоен с почетния знак на Министерството на културата „Златен век“ – печат на Цар Симеон Велики – златен. Отличието му беше присъдено за цялостен принос в развитието на българската култура.

Преди да заеме поста директор на Сливенския театър, Николай Недялков е преподавател в специалността Актьорско майсторство в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Бил е директор на Драматичния театър „Адриана Будевска“ в Бургас и на Младежкия театър „Николай Бинев“ в София. По-рано работи като организатор в Студията за игрални филми в Националния Киноцентър. Автор и съавтор на филмови сценарии.

"Последно сбогом на г-н Недялков от театралния колектив, който работи под негово ръководство 12 години! С благодарност и поклон си спомняме за него!Светла е паметта за неговото присъствие в Сливенския театър!

За Николай Недялков и неговата преданост към театъра – аплодисменти!", написаха от колектива на Сливенския театър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови