Почина поетесата Екатерина Йосифова

OFFNews 13 август 2022 в 18:09 6421 0

Екатерина Йосифова

Снимка БТА

Екатерина Йосифова

Почина поетесата Екатерина Йосифова. 

Йосифова е родена на 4 юни 1941 г. в Кюстендил. Завършва средното си образование в София, след което завършва руска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работила е като учител в Дупница и Кюстендил, била е журналист в редакцията на в. "Звезда" (Кюстендил), както и драматург в Кюстендилския драматичен театър, завеждащ отдел "Поезия" и главен редактор на литературен алманах "Струма".

Има дъщеря и син.

Нейни стихотворения са превеждани и публикувани в Австрия, Великобритания, Германия, Гърция, Индия, Италия, Русия, САЩ, Турция, Унгария, Франция и др.

Носител е на орден „Кирил и Методий“, ІІІ степен. Три пъти е получавала Годишните награди за поезия на Съюза на българските писатели - за книгите "Къща в полето", "Подозрения" и "Ненужно поведение". Наградена е от Сдружението на българските писатели за най-добра книга на годината за "Малко стихотворения".

Два пъти е получавала наградата "Иван Николов" за цялостно творчество и за стихосбирката "Тази змия".

Сред другите й отличия са: награда "Хр.Г.Данов" на Министерството на културата за художествена литература за стихосбирката "Нагоре Надолу"; награда за поезия "Николай Кънчев" и награда "Орфеев венец" за съвременна поезия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови