Почина московският ''Банкси'', стрийт артистът Zoom

OFFNews 29 май 2023 в 13:54 1408 0

Произведение на московския

Снимка Facebook

Произведение на московския "Банкси"

Московският Банкси, известен като Zoom, е починал. Режисьорът Кирил Серебренников, който напусна Русия след началото на войната и работи в чужбина и актьорът Павел Кабанов са съобщили новината в социалните медии. Истинското име и възрастта на художника са неизвестни и след смъртта му.

Zoom е може би най-известният руски уличен артист. Първите му творби се появяват през юли 2015 г. "Ние живеем в травматични, но много интересни времена. Моето лично предизвикателство е да създавам творби, които обединяват хората, и чрез тях да предпазвам човека от дехуманизиране. Ако целта на изкуството не е това, тогава каква е?", казваше той.

Серебренников напомня, че Zoom е нарисувал като подарък за Центъра "Гогол" фреската "Пушкин", която красеше фоайето на театъра и сега е унищожена. Режисьорът ръководеше московската общинска трупа от 2012 до 2021 г.

В едното от редките си интервюта Zoom разказва: "Аз все пак се занимавам с нелегална дейност. Познавам хора, които за рисуване на вагони са отишли в затвора. Неведнъж съм се срещал с представители на властта, но за щастие всичко е приключвало нормално. "Момчета, аз просто искам да го направя красиво", казвал им той.

т

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови