Quantcast

Павел Павликовски представя лично в София 'Студена война' - спечелил 3 номинации за Оскар 2019

ОFFNews Последна промяна на 22 януари 2019 в 13:47 2251 0

Носителят на ОСКАР Павел Павликовски ще бъде специален гост на 23-тия София Филм Фест с най-добрия европейски филм на 2018 „Студена война“.

След като спечели приза за режисура в Кан 2018 (успех с огромна значимост за полското кино!) и обра най-важните отличия на Европейските филмови награди, заснетата в черно-бяло драма на полския режисьор получи цели три номинации за „Оскар” - за най-добър режисьор, най-добър чуждоезичен филм и оператор!

Американската киноакадемия познава творчеството на Павликовски - през 2015 година именно неговият „Ида“ спечели „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм.

Павликовски идва за втори път на София Филм Фест, след като представи лично пред българската публика „Моето лято на любовта“ през 2005 година.

„Студена война“ е завладяваща любовна история, сплела фатално съдбите на двама души с различни житейски биографии и темпераменти на фона на разгарящата се Студена война между Източна и Западна Европа през 50-те години на миналия век. Двамата са фатално неподходящи един за друг, но връзката им е предопределена от съдбата, а филмът разказва за една невъзможна любовна история във времена, абсолютно непознати на днешните поколения…

Павел Павликовски черпи вдъхновение за творбата си от съдбата на своите родители, като дори кръщава героите си на тях.

„Те бяха най-интересните драматични образи, на които съм попадал – силни личности, които се обичаха и мразеха.” - казва за тях режисьорът. Двамата се влюбват, предават се, събират се отново, женят се и се развеждат, а връзката им се съживява и замира многократно до края на жизнения им път през 1989 година, малко преди падането на Берлинската стена. „Когато бях по-млад, полудявах от непрекъснатите събирания и раздели на родителите ми. Но когато починаха, осъзнах, че това е най-голямата любовна история.“

„Разкъсаната завеса на любовта е основната тема в мистериозния, музикално величествен и визуално удивителен филм на Павел Павликовски. Ранената любов се руши и увяхва в свободата на чуждата страна, попада в обречената гравитационна сила на родината и се извисява въпреки дълбините от цинизъм, изтощение, подчинение и страх. Подобно на предишния филм на Павликовски, „Ида“, това е творба, посветена на тъмното сърце на самата Полша.“

Питър Брадшоу, The Guardian

Визитата на Павел Павликовски е в партньорство с Полския институт в София и част от „Фокус Полша“ на 23-тия София Филм Фест.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !