Откриха реновирания параход 'Радецки'

OFFNews 18 септември 2020 в 17:39 4678 0

Днес на официална церемония беше открит реновираният параход "Радецки".

По време на откриването бяха представени резултатите от работата на Националния исторически музей по извършването на прегледа и ремонта на парахода "Радецки" и обновената експозиция.

Изложбата представя организацията, подготовката и бойния път на Ботевата чета, историята на парахода "Радецки" и тази на неговата съвременна реплика, построена през 1966 г.

В началото на месец юни 2019 г. бяха отпуснати 437 000 лева за планов преглед и ремонт на кораба.

В периода ноември 2019 – януари 2020 г. са извършени ремонтни дейности по корпуса и надстройките на кораба, рулевата система, кингстоновите сандъци, котвените вериги и на гребнодвигателните колеса. 

"Параход Радецки" е част от Националния исторически музей и има за цел да популяризира делото на поета и революционер Христо Ботев. На кораба е представена музейна експозиция за похода на Ботевата чета от Козлодуйския бряг до връх Околчица и геройската гибел на поета революционер. Делото на Ботев започва от парахода "Радецки".

Една от атракциите, които предлага корабът музей на посетителите, е едночасова разходка в пристанище Козлодуй. Плаванията се извършват само в месеците от май до октомври. За целта "Радецки" е регистриран като плавателно средство и подлежи на технически надзор, извършван от Дирекция "Речен надзор" - Лом на Изпълнителна Агенция "Морска администрация".

С цел ограничаване на заразата от COVID-19, плановите плавания с парахода в акваторията на Козлодуй няма да се осъществяват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!