Откриха гроба на Мигел де Сервантес

ОFFNews 17 март 2015 в 13:42 6415 0

Останките, намерени в гробницата.

Снимка BBC/ Sociedad Aranzadi

Останките, намерени в гробницата.

Експерти твърдят, че са намерили гробницата на испанския писател Мигел де Сервантес, създател на прочутия Дон Кихот, близо 400 години след смъртта му, предаде Би Би Си.

Според тях в гробницата в Мадридския манастир на Ордена на Светата Троица освен останките на самия писател се намират и тези на съпругата му и още няколко други души, погребани с него.

Изследователите посочват, че костите в гробницата са изключително повредени и са се смесили, което ще направи разделянето и идентифицирането им трудно.

Писателят е бил погребан през 1616 г., като в последствие църквата е била разрушена и построена наново, а останките на испанеца са се изгубили в неизвестност с векове.

"Той е посрещнал края си като беден човек. Бил е ветеран със своите бойни рани", казва Педро Корал, началник на дирекцията по изкуства, спорт и туризъм към общинския съвет на Мадрид.

Екипът му от 30 изследователи е използвал инфрачервени камери, 3D скенери и радари, за да намерят гроба, намиращ се под забравена крипта под новопостроената църква. Те са успели да намерят останките от дървен ковчег, на който са изписани инициалите М.С.

Снимка на останките от ковчега с инициали М.С. Снимка: BBC/ Sociedad Aranzadi.

Писателят ще бъде препогребан с пълни почести на същото място, след като гробницата му бъде изградена наново. Сервантес е поискал да бъде погребан именно в Мадридския манастир на Ордена на Светата Троица, тъй като религиозната организация е помогнала за плащането на откупа му, след като испанецът е бил пленен от пирати и е робувал в продължение на 5 години в Алжир.

Роденият през 1547 г. в Мадрид автор е смятан за бащата на модерния роман заради двете си книги за приключенията на печалния рицар Дон Кихот, издадени през 1605 и 1615 г.

Творбата на Сервантес е една от най-четените и превеждани книги по света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови