Отбелязваме 173 години от рождението на Христо Ботев онлайн

OFFNews 06 януари 2021 в 12:58 1981 0

Снимка Национален музей 'Христо Ботев'

Днес се навършват 173 години от рождението на Христо Ботев. Традиционното за днешния ден Ботево тържество ще се проведе онлайн от 17.00 часа  във Facebook страницата на Регионален исторически музей – Враца

"Важното е пак да бъдем заедно. Защото сме българи и потомци на велики исторически личности! Защото сме длъжни да пазим жива паметта на националните ни герои!", пишат от РИМ Враца.

По-рано днес пред паметника на големия български поет и революционер в родния му град Калофер бе положен гирлянд на славата.

Тържествената церемония започна с военен ритуал от двора на Националния музей "Христо Ботев". Поднесени бяха венци и цветя пред паметниците на Ботев и на неговата майка Иванка Ботева. Много калоферци и гости на града изкачиха стълбите до мемориалния комплекс, за да отдадат почит към живота и делото на героя, съобщава БНР.

Директорът на музея Ася Николова подчерта по-рано, че "всички, които ще присъстват на това честване, ще почетат с мълчание и с поднасяне на цветя тази годишнина, въпреки условията, в които се намира обществото ни. Дори и тези, които не могат да присъстват, могат в този момента да си припомнят гениалните му думи, неговите стихове. Най-важното е да пазим спомена, спомена за тези, които отдадоха "сили и младост", както самият той пише, за да я име днес България, свободна, независима."

От началото на седмицата Националният музей "Христо Ботев", където се съхраняват единствените запазени лични вещи на поета-революционер, е отворен за посетители като се спазват противоепидемичните изисквания, допълни Ася Николова. Така ще е и през днешния ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!