Операта „Вертер“ с премиера в София

Владимир Йончев 04 декември 2012 в 12:02 3230 0

Операта
Операта "Вертер". Снимка: Виктор Викторов (Софийска опера и балет)

Софийската опера и балет ще представи премиерния френски спектакъл „Вертер“ по музика на Жул Масне на 7 декември, от 19 ч . Следващите дати са на 8, 9 и 11 декември.

Повече от месец международен екип репетира операта „Вертер“. В него участват известни артисти от театър „Моне“ в Брюксел, както и от Нов български университет.

В главните роли ще влязат ученици на Райна Кабаиванска. „Това е моята борба – да осигуря сцена на младите“, каза тя. „Днес културата не е на първо място и за това борбата ми за младите артисти е много жестока. В изкуството господства пазарът и сме принудени да се съобразяваме с него. Това невинаги е в интерес за артиста“, допълни Кабаиванска.

Италианският тенор Алдо Капуто, който също е неин възпитаник, ще влезе е в ролята на Вертер. Георги Султанов изпълнява същата партия. Неговата любима Шарлота ще бъде изиграна от дебютантката Вероника Симеони, както и на Олга Михайлова-Динова. В ролята на Алберт ще влязат Антон Марков и Атанас Младенов.

Като диригент ще дебютира Джузепе Сабатини. Той е италиански тенор, стар колега на Кабаиванска.

Режисьор на операта е Ги Йостен, който идва специално от Белгия. Той има дългогодишен опит с творбата на Масне. Преди я е поставял във Виена и Брюксел.

Операта се играе по романа на Йохан Волфганг фон Гьоте „Страданията на младия Вертер”. За първи път е поставяна преди 120 години.

Следващите представления на „Вертер“ ще бъдат на 21 и 22 февруари 2013 г. Билети за тях се предлагат на касата на операта.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови