'Опенхаймер' е напът да донесе първия 'Оскар' в кариерата на Кристофър Нолан

В новия сезон на предаването ще се раздават награди като туршия и ракия

OFFNews 24 януари 2024 в 14:30 1572 0

Опенхаймер

Снимка GettyImages

Режисьорът Кристофър Нолан и главните актьори на премиерата на "Опенхаймер"

"Опенхаймер" получи 13 номинации за престижната награда "Оскар" на Американската филмова академия. Филмовата продукция е най-обещаващият претендент за популярната кинонаграда, а нейният режисьор Кристофър Нолан е напът да грабне първия "Оскар" в кариерата си.

Въпреки че Нолан е смятан за автор с богата биография и много добри филми, той никога не е печелил наградата на Академията – нито един от филмите му не е бил отличен като "най-добър филм". Преди тазгодишните номинации Нолан е номиниран само още веднъж за "най-добър режисьор" - за "Дюнкерк".

Режисьорът спял, когато филмът му "Опенхаймер" получил 13-те водещи номинации за Оскар. Съпругата му Ема Томас го събудила след като започнала да получава поздравителни съобщения.

"Ние просто не искахме да урочасаме нeщо. Нервите ни не можеха да понесат да гледаме номинациите, така че просто имахме неспокойна нощ и ги проспахме", обяснява режисьорът пред "Асошиейтед прес".

Нолан всъщност нямаше много причини да се тревожи. "Опенхаймер", американската филмова сага за Уолтър Опенхаймер и създаването на атомната бомба, повече или по-малко, е фаворит на Академията, откакто дебютира с голям успех на големия екран в края на юли.

"Опенхаймер" е номиниран за режисурата на Нолан и адаптацията на сценария; за кинематографията на Хойт ван Хойтема; Редакцията на Дженифър Лейм; Дизайн на костюмите на Елън Миройник; Дизайн на продукцията на Рут Де Йонг и Клер Кауфман; грим и прическа на Луиза Абел; най-добър звук; и резултата на Лудвиг Гьорансон. Не липсват и актьорски номинации. С такива се сдобиха: Килиън Мърфи, Робърт Дауни младши и Емили Блънт. С 13-те си номинации филмовата продукция се доближава до рекорда за най-много номинации за "Оскар".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!