One Architecture Week 2016 влиза в панелните квартали

Форумът с лекции на архитекти и студиа от 14 държави е на 8 и 9 октомври.

OFFNews 15 септември 2016 в 18:14 6444 0

Деветото издание на международния фестивал за архитектура и градска среда - One Architecture Week (30.09-10.10.16) влиза в панелните квартали. Локацията тази година е третият по големина панелен квартал в България - "Тракия" в Пловдив. Мотото е "Действие. Полезни практики от панелните квартали".

Форумът с лекции на архитекти и студиа от 14 държави е на 8 и 9 октомври.

Централна тема на феста, която се интерпретира чрез проучване, изложби, намеси и форум, е трансформиращата сила на гражданското участие във формирането на градската среда - как жителите на един панелен квартал са се намесвали през годините и са променили характера на квартала, как тяхното участие го прави жив и не-статичен модел. Куратори на фестивала са румънското "studioBASAR", които са интересни с работата си в панелни квартали в Румъния.

Форумът във втория уикенд на фестивала ще даде подиум на 16 лектори от 3 континента, които ще разкажат за световния си опит във въвличането на граждани в измислянето и поддръжката на градска среда. Ян Геел от Дания, Момойо Каиджима от Япония, Меглена Златкова от България и Мишел Провоуст от Холандия са някои от най-ярките имена в програмата на форума. Това е единствената платена част от фестивала, а до 25 септември са в продажба билети с намаление, които тази година са по-достъпни от предишни издания и могат да бъдат закупени онлайн и на място в офисите на "Едно" в Пловдив и София.

Фестивалът се опитва да структурира и насочи гражданската енергия по един необикновен начин - чрез намесите в средата с участието на архитекти и дискусиите с граждани, които се провеждаха през лятото в пространството между първи, втори и трети блок. Освен това, тази година фестивалът излиза с най-много продукти, които целят да имат дълготраен ефект за развитието на градската среда, гражданите, институциите, връзката между тях. Подходът на работа на екипа на фестивала в продължение на над една година може да бъде пренесен като модел във всеки друг панелен квартал у нас.

Ще бъде представено проучването на квартал "Тракия", чиито резултати са събрани в книгата "Алманах на панелна Тракия" - 200 страници труд с автор арх. Нина Толева. Ще бъде показан филм, също създаден специално за фестивала - "Познавате ли архитекта?", който проследява как е бил проектиран "Тракия". Вече е факт интерактивната онлайн карта, която ще бъде достъпна за всеки и която събира цялата налична информация за квартала.

Основната изложба на фестивала е "Живи пространства", с куратор Меган Луенбърг - американка, която живее в "Тракия" и изследва жителите му вече повече от година. Изложбата е “жива и интерактивна лаборатория”, която ни дава шанс да се поучим от процесите, които продължават да променят и до днес облика на квартала. Тя разглежда квартала като реалност, в която работата на архитектите се преплита с тази на гражданите в едно равностойно съществуване. Меган предлага нов поглед към разбирането ни за обитаване на пространството. "Живи порстранства" ще бъде открита на 30 септември в "Халето" на "Тракия".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови