Обвиниха в плагиатство 'Формата на водата', която събра 13 номинации за Оскар

ОFFNews 26 януари 2018 в 13:04 3882 0

Създателите на филма "Формата на водата", който събра 13 номинации за Оскар, бяха обвинени в плагиатство.

Според семейството на починалия писател и сценарист Пол Зиндел създателите на филма "Фокс" са използвали неговата пиеса от 1969 г. - "Let me hear your whisper". Синът на писателя Дейвид Зиндел твърди, че сюжетът на филма е изцяло взет от постановката на неговия баща. По думите му "Фокс" не са се обърнали към семейството за авторските права. 

От компанията обаче отричат да са плагиатствали - нито те, нито режисьорът Гийлермо Дел Торо. В свой отговор на обвиненията те заявяват, че Дел Торо никога не е чел произведенията на Зиндел. 

В свои интервюта режисьорът на "Формата на водата" разказва, че се е вдъхновил за лентата от филм та ужасите от 1954 г. - "Creature from the Black Lagoon", предава британският "Гардиън".

Въпреки това вестникът отбелязва, че има сходства между постановката на Зиндел и лентата, превърнала се във фаворит на Оскарите. И в двете произведения главната героиня работи в секретна военна лаборатория и се влюбва в морско същество. Отново в двете пиеси учените правят експерименти със съществото, което хигиенистката спасява.

Това не е първо обвинение в плагиатство за "Формата на водата". По-рано Дел Торо бе обвинен, че е заимствал идеята за филма от студент от Холандската филмова академия - Марк Нолкемер. В късометражния му филм "Тhe space between us" се разказва за работничка в лаборатория, която се влюбва в човекоподобно морско същество, пленено от учените, което освобождава. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!