Носителят на голямата награда от Кан 'Граница' в програмата на София Филм Фест

OFFNews 25 януари 2019 в 11:17 2097 0

Шведско-датският романтичен фентъзи трилър „Граница” на Али Абаси обиколи над 30 фестивала след премиерата си в Кан, където взе голямата награда в конкурсната програма „Особен поглед”, а преди няколко дни получи признание и от Американската киноакадемия с номинация за „Оскар” за грим и прически.

„Граница” е екранизация по едноименния разказ на Йон Айвиде Линдквист („Покани ме да вляза”), който заедно с режисьора Али Абаси и Изабела Екльов е и сценарист на филма. Главната героиня в него, Тина (Eва Меландер), е уважаван митнически служител с особена дарба. Тя може да усеща човешките емоции, което й помага бързо да разпознава контрабандистите и престъпниците.

Всъщност животът на Тина не изглежда особен, въпреки че се чувства самотна заради специфичния си външен вид… Един ден, докато е на работа, тя спира Вор (в ролята Eеро Милоноф, познат от „Най-щастливият ден в живота на Оли Маки”, макар и неузнаваем тук), който определено не е това, което изглежда.

Оказва се, че мъжът има същите лицеви белези и свръхестествена дарба като Тина. В него тя най-накрая намира партньор, който я допълва по всякакъв начин. Вор е и този, който отключва тайните на нейното минало… „Variety” определя „Граница” като „вълнуващо-интелигентен микс от романтика, скандинавски ноар, социален реализъм и свръхестествен ужас, който излиза от рамките на всякакви жанрови условности и шаблони”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!