Quantcast

"Ню Бояна" организира конкурс за документален филм

OFFNews Последна промяна на 04 октомври 2015 в 12:47 4379 1

Филмово студио „Ню Бояна“ обяви конкурс за концепция и реализация на нов документален филм за възможностите и предизвикателствата пред младите български таланти по света.

Процедурата по кандидатстване за документалния проект ще бъде обявена на уеб сайта на Киноцентъра в близките няколко седмици.

Новината бе съобщена на специално обсъждане, част от “16-ти Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми”, който се провежда в Камчия.

Срещата бе открита от Татяна Лолова с етюд на няколко езика, а в нея взеха участие бившият ръководител на Съюза на филмовите дейци Георги Стоянов, директорът на София Филм Фест Стефан Китанов, кинокритици и режисьори от страната и чужбина, както и представители на Червения кръст от Швейцария и Нова Зеландия.

Директорът на Фестивала и областен председател на БЧК – Варна Илия Раев подчерта, че е необходимо родните политици най-сетне да обърнат внимание на младите с висок коефициент на интелигиентност и да им помогнат в тяхната реализация.

С него се съгласи деканът на факултета по медицина към Варненския медицински университет проф. Радослав Радев, който иронично попита: "Кой ще асфалтира магистралата на духовността?” Според него не само талантите ни в киното бягат зад граница, но и във всички останали сфери, като даде за пример медицината в България, която среща пречки при задържането на младежите у нас.

Откриването на Татяна Лолова.

“В международен контекст, нашите таланти стоят добре. Начинът да ги мотивираме да бъдат в България е да им дадем възможност за работа тук", заяви Стефан Китанов, като похвали положителната промяна в поведението на Националния филмов център спрямо младите, която скоро ще даде своите резултати.

"Нека не съжаляваме, че има миграция на талантите, това е шанс за тях да се учат и откриват света. Но има изкуства, които не могат без регионалното и в тази посока трябва да помислим", коментира драматургът Сия Папазова.

На същото мнение бе и турският режисьор Фатих Ишчи, който обаче изтъкна, че след като обиколят света, турските младежи се завръщат в родината си, за да приложат наученото. Проблем, който стои пред българските бъдещи кинотворци.

Неофициалната формулировка на темата на конкурса за документален филм бе дадена от Проф. Божидар Манов, който ще бъде консултант в проекта: “Изпитанията и изкушенията пред таланта дебнат отвсякъде, но истинският талант успява да се спаси”.

Директорът на София Филм Фест Стефан Китанов с плакет от фестивала на Червения кръст.

Това е пореден проект на "Ню Бояна", който цели да подкрепи развитието на младите филмови дейци в страната. Миналата година студиото отвори кино училище, в което досега се обучиха над 100 души, като доста от тях продължават реализацията си по различни проекти в студиото.

Миналияt месец пък киноцентърът обяви началото на новия си курс по 3D визуални ефекти, като отпусна 12 стипендии за 12 бъдещи 3D артисти, за които курсът на обучение ще бъде напълно безплатен.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.10 2015 в 13:39

С извинение, но ебаси простотията, вместо да насърчават качествени художествени продукции.