НИМ представя ценни предмети на Параскевовия род

ОFFNews 03 март 2019 в 11:00 2210 0

По случай 3 март Националния исторически музей ще представи последното попълнение в своята експозиция, посветена на Българското възраждане и Освобождението на България – бюро, принадлежало на Иван Параскевов. Ценният предмет е дарен на НИМ от Павел и Симеон Мончеви – правнуци на Иван Параскевов. 

В историята имената на Иван Параскевов и на неговата дъщеря Стиляна се свързват със създаването на т.нар. Браилски трибагреник, известен още като Знамето на Стиляна Параскевова. По мнението на мнозинството изследователи, този флаг, изработен през пролетта на 1877 г., е първият, който съчетава цветовете бяло, зелено и червено в познатия ни днес ред и става прототип на българския трикольор.

Идеята за създаването на Браилското знаме принадлежи на Иван Параскевов, който отделя необходимите за това парични средства, а самата изработка поверява на 14-годишната си дъщеря Стиляна. Флагът трябвало да бъде връчен на Българското опълчение в Освободителната руско-турска война, но още изначално е създаден не просто като военно знаме, а като национален символ, върху който гордо е изписано „България”.

„Името на Иван Параскевов е почти непознато на широката публика. Говорейки за Браилското знаме обикновено споменаваме Стиляна Параскевова, но нейният баща има не по-малка заслуга за изработката на първообраза на националния ни флаг като идеен вдъхновител, човек изготвил проекта и осигурил необходимите средства. Дарявайки на НИМ личното работно бюро на Иван Параскевов, желаем да популяризираме историята на Браилското знаме и неговите създатели, която трябва да се знае и помни от всеки българин още от началното училище” – споделя Павел Мончев.

На 3 март директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова ще връчи на Павел и Симеон Мончеви дарителски грамоти. Посетителите ще могат да видят бюрото на Иван Параскевов и портрет на Стиляна Параскевова от художничката Мария Владимирова Рилска, които ще останат в постоянната експозиция на музея.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови