Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

НДК представи изложбата "Успоредно" на Снежана Симеонова

ОFFNews 12 ноември 2015 в 15:43 3584 0

Изложбата “Успоредно” на известния скулптор Снежана Симеонова беше открита на специална церемония в Националния дворец на културата снощи.

Събитието, което събра предхожда есенното издание на “Салон на галериите”, който ще се проведе между 13 и 17 ноември. Самата експозиция е отворена за посетители до 30 ноември на ет. 3 Запад в Двореца.

“Ще оставя на изкуствоведите да открият защо тя се казва “Успоредно”, но за мен има и друго значение. С подобни изложби Дворецът върви успоредно със съвременното изкуство и за нас е комплимент, че творец като като нея ни се доверява да бъде тук”, заяви директорът на НДК Мирослав Боршош при откриването.

Снежана Симеонова е родена в гр. София. Завършила е Художествена Академия, специалност “Скулптура” през 1975 г. Нейни работи са притежание на НХГ, СГХГ, ХГ в Пловдив, Враца, Варна, Добрич и др., “А.С.Пушкин”, Москва; Съюз на Полските скулптори; Музей на камъка, Сакурагава, Япония; Кметството на Изерлон, Германия; Кметството на Маалот, Израел; Университета в Испарта, Турция; Бератцхаузен, Обернкирхен, Германия; Кметството на гр Алмело, Холандия и др., както и частни колекции в България, Белгия, Австралия, Холандия, Нова Зеландия, Швейцария и др.

 

“Творчеството на авторката с над 15 индивидуални изложби, вече повече от три десетилетия обхваща разностранна и многолика работа в областта на всички жанрове и пластически направления: фигурална и абстрактна скулптура, портрет, многофигурна композиция, инсталация, разнообразни материали – камък, метал, дърво, хартия, полиестерни смоли. Настоящата изложба представя работата на авторката от последните няколко години и отново ни среща с разнообразие от търсения, в които намират място проекти и осъществени голямоформатни творби, абстрактни и фигурални произведения, инсталация. Творчеството на Снежана Симеонова е едно постоянно движение, акумулиране на опит и реализация на разнообразни пластически интерпретации във всички измерения и направления на скулптурата. Тази паралелност на творческите усилия в реализацията на разнообразни пластически проблеми и предизвикателства предопределя не само названието на изложбата, но е и една от основните и привлекателни характеристики на творчеството на авторката”, казват за нея изкуствоведите. 

Тя е носителка на множество награди, сред които:

2004 - Награда за скулптура от Второто Биенале в Плевен, България;
2001 - Втора награда за скулптура от скулптурен Симпозиум “Финес”, Испания;
1993 - Награда на Асоциация “Art Dialogue”, Франция;
1991 - Първа награда от скулптурен симпозиум в Ниредхаза, Унгария;
1989 – Трета награда за скулптура “София 89”, България;
1986 – Национална награда за скулптура “М. Марков”, България;
1985 – Награда от скулптурен симпозиум в Дзинтари, Латвия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews