Музей плати на художник $84 000. Той предаде бели платна и ги нарече изкуство

Мая Младенова 29 септември 2021 в 12:30 17343 0

Снимка Kunsten Museum of Modern Art, Aalborg

Датски художник предизвика концептуален дебат, като изпрати на изложба две бели платна.

Йенс Ханинг сключил договор с датския музей за модерно изкуство Kunsten за участие в изложба, посветена на бъдещето на работата. Музеят платил на артиста за творби, които той да създаде за експозицията. Концепцията била той да изпрати две рамки за картини, запълнени с кеш - на обща стойност 534 000 крони/84 000 долара. Те трябвало да представляват репродукции на две по-ранни негови творби, с които изобразява годишния доход на австриец и на датчанин - в евро и в датски крони. Имало и хонорар за работата, поети били и разходите по транспортиране и рамкиране.

Когато музеят приел доставката, рамките се оказали празни. Парите не били откраднати, а Ханинг ги задържал за себе си - "в името на изкуството".

"Избрах да създам нови творби, вместо да покажа старите, които са респективно на 14 и на 11 години", написал Ханинг в имейл до музея. Текстът на имейла сега е изложен редом до "картините" му.

"Работите се основават/отговарят на концепцията на изложбата и на творбите, които първоначално планирахме да изложим", пише авторът.

Концептуалната "творба" е озаглавена "Вземи парите и бягай". Около нея се заформи диспут между музея и артиста, задълженията му по включения договор и стойността на произведенията - все теми, които отговарят на темата на експозицията.

"От моята гледна точка на артист видях, че мога да създам много по-добро произведение от това, което те си представяха", казва пред CNN Ханинг. "Не считам тези пари за откраднати. Създадох произведение на изкуството, което е вероятно 10 или 100 пъти по-добро от планираното. Какъв е проблемът?", пита той.

Художникът няма намерение да върне парите. Произведенията му сега са изложени във вида, в който ги е изпратил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови