"Може би утре" на Мартин Илиев с награда за най-добър късометражен филм на фестивала "In the Palace"

ОFFNews 05 юли 2017 в 15:47 5399 0

14-тото издание на фестивала за късометражно кино "In the Palace International Short Film Festival" завърши с официално закриване в Балчик.

На специална церемония пред стотици гости и участници във фестивала бяха отличени тазгодишните победители в категориите най-добър късометражен игрален, документален и анимационен филм, избрани от международното жури.

Бяха обявени и фаворитите от международната и националната селекция, предпочетени с тайно гласуване от публиката в София, Велико Търново и Варна. Те бяха удостоени с наградите на общините – „София – творчески град на киното на ЮНЕСКО“, „Велико Търново – Царев град“ и „Наградата на община Варна“.

За най-добър игрален филм бе избран „Обикновен живот“ на Соня Роланд от Франция. От българската състезателна програма журито избра игралният „Може би утре“ на режисьора Мартин Илиев, който стана най-добрият късометражен филм. Второто място взе „Любов“ на Боя Харизанова, който бе избран за фаворит и от публиката във Велико Търново и Варна. Третото място в нациолния конкурс си поделиха „На червено“ на Тома Вашаров и „Добри“ на Орлин Милчев.

От международната селекция за най-добър документален филм бе избран френският „Тук никой не умира“ на Симон Панай, а за най-добър анимационен – полският „Вълнени болтчета“ на Бартош Кеджерски.

Журито отличи със специална награда и игралната продукция от Нова Зеландия на режисьора Айвън Бардж „Мадам Блек“.

Публиката в София избра испанската анимация "Еднакви" на Рафаел Мартинес Лара и Рафа Кано Мендес и "На червено" на Тома Вашаров.

Почитетелите на късометражното кино във Велико Търново и Варна избраха "Любов" на Боя Харизанова, а от международния конкурс предпочетоха игралния "Бон воаяж" на швейцареца Марк Уилкинс и игралния "Гарваните" на австралийката Дженифър Перът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови