Младата художничка Нора Ампова представя нова изложба

OFFNews 29 юни 2023 в 11:00 1301 1

Из изложбата Жест на Нора Ампова

Снимка Картина

Из изложбата Жест на Нора Ампова

„Жест“ е заглавието на новата изложба на младата художничка Нора Ампова. В нея тя представя нова серия от живописни творби. Експозицията се открива на 4 юли в галерия Little bird place. Неин куратор е Весела Ножарова и може да бъде видяна до 23 юли, съобщават от галерията.

„След няколко години живот извън България, заобиколена от пасторалната природа на Франция, аз се прибирам за нов живот в България. Чрез жеста на четката разказвам нови истории. Понякога остри и насечени като с меч, друг път полегати или златисти като прашец от детска приказка.", казва художничката.

Кураторката Весела Ножарова разказва: „В новата си изложба Нора Ампова е изоставила познатите внимателно подредени композиции. Тя не признава изсечените хоризонтали и вертикали, лишила се е от ярките химически цветове, за да направи място за бурна растителност в топли земни тонове. Всичко в тези картини е създадено на един дъх, със замах на четката, и притежава неповторима завършеност“.

Искате да знаете повече?

Нора Ампова завършва бакалавърска и магистърска степен специалност живопис в Националната художествена академия в София. Специализира изящни изкуства в Хертфордширския университет, Великобритания, по програма „Еразъм". През годините Нора реализира над десет самостоятелни изложби и е участвала в редица общи проекти в страната и в чужбина. Нейни произведения са част от колекцията на арт център „Хюго Вутен“ (Hugo Voeten Art Center), Херенталс, Белгия, както и от други частни колекции в България и чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!