Министър Банов обеща допълнителни средства за социално и структурно подпомагане на културата

OFFNews 31 март 2020 в 15:27 2101 0

Днес се състоя втората среща на министър Банов с представители на различни сфери в културата. Сред тях бяха мениджъри и творци от изпълнителските и визуалните изкуства, представители на свободните сцени и различни професионални организации. Бяха обсъдени предложенията на обединения независим културен сектор за създаването на социален и структурен фонд, които да обезпечат както големия брой свободно практикуващи артисти във всички сектори на културата, така и да подпомогнат независимите и частни културни организации, чиято дейност е забранена в условията на извънредното положение.

Беше постигнато споразумение, че предложенията за създаване на социален и структурен фонд ще бъдат трансформирани в две нови програми в рамките на Национален фонд „Култура“, но ще включват представените от независимия сектор мерки. Министър Банов увери присъстващите, че Национален фонд „Култура“ ще бъде допълнително финансиран от правителството така, че да обезпечи необходимите мерки.

Допълнителна и специфична подкрепа за културата се налага и след официално обявените кризисни мерки за бизнеса от страна на правителството. Хората в сектора на културата не могат да се възползват от тях, поради масовия модел на работа по граждански, а не по трудови договори, както и заради проектно ориентираната дейност, която не осигурява постоянна заетост.

Бяха споделени конкретни проблеми, пред които се изправят работещите в сектора и необходимостта от навременни мерки, които да предотвратят задаващата се дълбока криза в културата. От своя страна, министър Банов показа разбиране и обеща, че ще потърси допълнителни средства от правителството, които да допълнят ограничения и крайно недостатъчен бюджет на Национален фонд „Култура“, който вече е разпределен по действащи програми.

На срещата беше решено да се създаде работна група с представители на Министерство на културата и независимия сектор. До петък, 3 април, групата трябва да предложи механизъм, по който необходимите социални и структурни мерки да се добавят като нови програми на фонд „Култура“, като по този начин надградят неговата дейност до момента.

Допълнителният бюджет за култура може да бъде осигурен от неусвоените, преразпределени средства по структурните европейски фондове и от пренасочването на средства при преструктурирането на националния бюджет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови