Минеков заговори за безобразия на директора на Народния и ''крайна дисциплинарна мярка''

Актьори от театъра защитиха шефа си с отворено писмо, културният министър го прати в коша

OFFNews 01 декември 2022 в 14:31 5653 3

Минеков

Снимка БГНЕС Архив

Министърът на културата Велислав Минеков.

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков заяви, че има основания за крайна дисциплинарна мярка спрямо директора на Народния театър Васил Василев, но ще изчака резултата от назначената проверка.

"Решението е в ръцете на директора. Ако той не извади сам себе си от блатото, то блатото ще бъде пресушено", каза Минеков.

Според него случващото се в Народния театър в момента е безобразие.

"Моята позиция е достатъчно ясна - това, което се случи в Народния театър, е абсолютно безобразие и напълно недопустимо за директора, напълно. Аз съм възмутен изцяло, тъй като освен това, което се случи, имаше процедури, които бяха изключително обидни. Господин Морфов е получил обвинение, което обвинение е подписано от директора на театъра, вследствие на което той е бил подложен на разпит в полицията. Това е толкова унизяващо, колкото не знам дали си представяте", каза министър Минеков на брифинг.

По-рано днес актьори от Народния театър „Иван Вазов” написаха отворено писмо до президента Румен Радев, културния министър Велислав Минеков и председателя на Комисията по културата и медиите в НС Иван Ченчев. В него те призовават решенията да се взимат в рамките на театъра. Артистите изразиха подкрепата си за директора Васил Василев и подчертаха, че му имат пълно доверие за начина, по който ръководи.

Публикуваме текста без редакторска намеса:

Преди около половин година г-н Васил Василев спечели конкурса за директор на Народен театър „Иван Вазов“. Дори за този кратък период той, подкрепян от екипа си, успя да създаде здрава и щедра на творчески възможности среда:

● Събра сериозен режисьорски екип;

● Отвори сцена за млади режисьори;

● Покани едни от най-големите имена в съвременния европейски театър да работят с трупата;

● Откри нови сценични пространства;

● Възстанови неправомерно свалени представления;

● Подкрепи творчески инициативи и проекти на колеги от трупата;

● Повиши актьорските възнаграждения;

● Привлече млади хора със съвременен рефлекс и разбирания в различни отдели на театъра;

● Инициира членството на Народния театър в международната мрежа „Европейска театрална конвенция“, организация, която съдейства за реализирането на съвместни проекти и обмен между големи европейски театри.

Театърът заработи на пълни обороти с ново усещане за смисъл. Да дишаш, докато работиш, да виждаш хоризонт и реални възможности, да си пълен с енергия и удовлетвореност, когато влизаш в театъра, е твърде ценен дар! Вярваме, че г-н Васил Василев има способностите и волята да продължи по този път. Надяваме се, че възникващите проблеми ще бъдат решавани. От нас. Тук. В Театъра. Където изкуството е приоритет. Както за нас, така и за зрителите!

По-късно темата коментира и министър Велислав Минеков. Той разкри, че в договорите на Александър Морфов и съпругата му – актрисата Рени Врангова, фигурира клауза, че по всяко едно време на денонощието може да се изиска от тях алкохолна проба. Това условие било заложено единствено в техните трудови договори.

Актьорите Албена Колева и Валери Йорданов изразиха съмнения, че колегите им, които са подписали отвореното писмо, са били притиснати от директора. Самите те разказаха за случаи, в които са били привиквани на частни разговори с Василев, при които той им „размахвал” длъжностните характеристики.

„Когато един директор поиска подкрепата на хора, на които плаща изведнъж много по-големи заплати, вие как мислите?”, попита риторично актрисата.

Министърът на културата ѝ отговори:

„Аз не подозирам, аз много добре знам как става. Виждал съм го в института, в който съм работил. Молбата е такава, че да не може да се откаже.”

Той нарече споделеното от Колева и Йорданов „откровена форма на насилие”.

„Такива подписки не ги приемам и ги изхвърлям в кошчето”, категоричен беше министърът на културата.

В Народния театър вече няколко седмици тече зрелищен скандал. Режисьорът Александър Морфов обвини пиара на Народния театър Велислава Кръстева в политическа пропаганда. В отговор тя го нарече „насилник". С писмо до медиите Морфов, който е главен режисьор в Народния театър, призна, че той е написал "Изчезвай" на вратата на Кръстева и е изкъртил табелката с името й. Повод за действията му бил фактът, че Кръстева придружила почетния председател на ДПС Ахмед Доган до изборната секция в деня на вота на 2 октомври. Кръстева беше дългогодишен пиар и говорител на партията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1005

3

Миленса

02.12 2022 в 10:48

Минеков ако не беше приятел на тоя наркоман Морфов нямаше да има никаква драма

22547

1

dolivo

01.12 2022 в 14:59

бъркотия голяма!