Любимата книжарница на България за 2016 г. е във Враца

OFFNews 07 декември 2016 в 13:16 3546 0

На първо място в третото издание на Националния конкурс „Моята любима книжарница“ е книжарница „Приятели“ – Враца. За първи път книжарница извън София печели конкурса.

Гласуването приключи на 4 декември в 24 часа. В надпреварата се включиха 168 книжарници от цялата страна.

В рамките на един месец на сайта vsichkozaknigite.com гласуваха 10 102 души, което е с над 1000 читатели повече от миналата година.

Книжарница „Приятели“ – Враца спечели съревнованието с 9,8% от гласовете.

Миналогодишният победител - Книжен център „Гринуич“ в София, зае второто място с 9,1% от читателските гласове, а на трето - със 7,08%, се нареди книжарница „Елефант“ – София.

Победителят ще получи специална грамота „Любима книжарница на България” за 2016 г., както и голямата награда - тридневно пътуване за двама до Белград с посещение на Белградския международен панаир на книгата – 2017, осигурена от сдружение „Всичко за книгите”.

Организаторите са подготвили подаръци също и за гласувалите в конкурса. Един от тях ще спечели ваучер на стойност 200 лв. за книги по избор, a други ще получат поощрителни награди. Печелившите ще бъдат изтеглени на 18 декември по време на Софийския международен панаир на книгата.

Третото издание на конкурса „Моята любима книжарница“ протече с голям интерес от страна на читатели и книжари. По време на кампанията организаторите обърнаха специално внимание и на най-малките читатели, които тепърва започват да припознават книжарниците като свое любимо място.

Тази година се наблюдава голяма активност на читатели от по-малките градове в страната, които успяха да изведат своите фаворити на по-предни позиции в класирането. Най-много са гласувалите от София, Варна, Пловдив, Велико Търново, Бургас, Враца, Стара Загора.

Столичани са избрали „Гринуич" Книжен център за своя любима книжарница; фаворитът на читателите от Варна е „Сиела“ (Фестивален и конгресен център). Гласуващите от Пловдив и Бургас са се спрели на „Сиела Букс & мюзик“, а тези от Стара Загора са заложили на книжарница „Приятели“ (бул. „Цар Симеон Велики” 118).

В това издание на конкурса 54.37 % от читателските гласове са за книжарници от София, а 45.63 % - за книжарниците от страната.

60.93% от общия вот е даден за независими, а 39.07% - за книжарници, които са част от вериги.

Съотношението между мъже и жени при гласуващите е равно, като по-голямата част от тях са на възраст 25-34 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови