"Липсват танцьори - повечето напуснаха родината", казват от Националния балет на Украйна

Тяхната постановка "Жизел" отива на турне в Париж

OFFNews 20 декември 2022 в 11:30 1376 1

Снимка Театъра в Париж

"Жизел" на Националния балет на Украйна

"Липсват танцьори - повечето напуснаха родината си," казват от Националния балет на Украйна. Но има и добра новина: една от най-прочутите балетни трупи в Украйна започва поредица от представления тази седмица в Париж, желано прекъсване на военновременната им рутина, съобщи АФП. 

Постановката на класиката "Жизел" от Националната опера и балет на Украйна идва в период на трудности от началото на руското нашествие през февруари и освен обичайния стрес от репетициите се натрупва и напрежението от въздушните атаки и липсата на танцьори, повечето от които напуснаха родината си.

Руските бомбардировки се превърнаха в обичайна част от всекидневието на Киев, при една от тях в понеделник бяха прекъснати електрозахранването, водоснабдяването и отоплението при температури под нулата. Бомбардировката накара зрителите в Националната опера да влязат в бомбоубежището редом с танцьорите от балета, които се опитват да запазят самообладание и форма по време на тези прекъсвания, които продължават понякога повече от час.

Трупата пострада и от масовия отлив на танцьори след началото на войната, които избягаха от родината си заедно с милиони други украинци. "Много жени напуснаха. Промените в състава са колосални", казва първият солист на трупата Сергий Кривокон.

Бившият солист, сега педагог, Олександър Шаповал, отива доброволец на фронта още в първия ден на войната. Той загина на 47 години при артилерийски обстрел през септември в Донбас.

Въпреки продължаващата война обаче някои танцьори се връщат в Украйна, защото им липсват дома и работата, каза Кривокон. В Париж той ще играе принц Албрехт заедно с примабалерината Наталия Мацак в главната роля. Турнето в Театър Шан-з-Елизе предвижда 17 представления за 16 дни.

През последните години Националната опера и балет на Украйна гостуваше във Франция с постановка на коледната класика на Чайковски "Лешникотрошачката". Руското нашествие в Украйна направи невъзможно днес да се представя това произведение.

"Чайковски е символ на Русия, затова нито "Лешникотрошачката", нито други негови произведения се играят от нашия театър", каза Сергий Скуз, административен мениджър на театъра.
Затова украинските танцьори се спират на постановка на "Жизел" от френския композитор Адолф Адам. Това е "уважавана световна класика, представяна на нашата сцена от няколко десетилетия", каза Кривокон.

Танцьорите нямат търпение да покажат, че въпреки големите трудности през изминалата година, все още могат да предложат висококачествени спектакли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки