Леонардо Падура идва в България

OFFNews 24 март 2014 в 21:50 2062 0

Леонардо Падура.
Леонардо Падура.

Един от най-известните кубински автори – Леонардо Падура, идва на гости в няколко български града, за да представи своята книга „Човекът, който обичаше кучетата“.

Първата възможност да се видят с него ще имат жителите на столицата на 25 март от 19:00 часа в Софийска градска художествена галерия.

На 26 март от 18:30 часа Падура ще бъде в Бургас - Морското казино, зала „Георги Баев“.

Кубинецът ще гостува и на Радио Пловдив - Културният център, 27 март от 18:30 часа.

Книгата „Човекът, който обичаше кучетата“ е носителка на множество награди в Куба, Франция, Италия и Португалия.

За нея „Файненшъл таймс“ пише, че е един „удивителен роман, хроника на обезсмилянето на комунистическата мечта и на едно от „най-безмилостните, обмислени и безполезни“ престъпления в историята... Трудно бихме могли да открием по-проницателно изследване на начина, по който комунизмът разяжда човешкия дух и се опитва да оправдае най-чудовищното престъпление.“

Леонардо Падура е роден в Хавана през 1955 г. Завършил е латиноамериканска литература в Хаванския университет. В родината си става известен с журналистическите си статии и с есетата, посветени на редица кубински и латиноамерикански писатели. Автор е и на множество киносценарии.

Безспорно най-успешният и най-превежданият роман на Леонардо Падура е „Човекът, който обичаше кучетата“ (2009), в който се хвърля нова обилна светлина върху фактологията, свързана с убийството на Лев Троцки в Мексико. Романът проследява живота на неговия убиец, каталанеца Рамон Меркадер – човек, отказал се от всичко в името на своята идеология, но тласнат от фанатизма си към престъпление. Както неговата жертва, така и той самият се оказват безпомощни пред властовите механизми, задействани от Сталин. Романът осветлява и редица малко известни аспекти на Гражданската война в Испания. И не на последно място – разкрива недъзите на породилата толкова надежди кубинска революция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови