"Лъжци по неволя" с премиера в Сатирата

ОFFNews 17 ноември 2016 в 16:03 4107 0

Снимка от постановката в Сатирата.

На 21 ноември в Сатиричния театър "Алеко Константинов" ще се състои премиерата на "Лъжци по неволя" от Антъни Нийлсън, в превод на Златна Костова и поставена от Здравко Митков.

В ролите ще видим Николай Урумов, Михаил Сървански, Мартина Вачкова, Мария Статулова, Красимир Куцупаров, Кирил Бояджиев, Александра Сърчаджиева.

Точно на Бъдни вечер полицаите Гобъл и Блънт са натоварени със сложната задача да съобщят на възрастна семейна двойка, че дъщеря им е загинала в катастрофа. Майката  се оказва с доста ексцентрични отклонения, а бащата с много слабо сърце.

Двамата полицаи се оплитат в нелепи, но трогателни истории в опитите си да поднесат по-безболезнено ужасната новина. Налага се да се преборят със силова квартална активистка, повела безкомпромисна битка с педофилите. В историята се намесва и свещеник с артистични залитания и едно чихуахуа.

В крайна сметка, като всяка коледна история и тази е изпълнена с приповдигнато настроение и има щастлив край.

„Лъжци по неволя” е майсторски написан фарс от шотландския драматург и режисьор Антъни Нийлсън. Той е роден през 1967 в Единбург в семейството на актьори. Учи в Уелския кралски колеж за музика и драма. Автор е на двадесет и две пиеси, осемнадесет от които режисира на престижни сцени в цялата страна.

„Писането е жестоко саморазголване, но помага в лоши моменти“ – признава драматургът. Според него, няма по-голям грях за едно театрално представление от това да бъде скучно. „Публиката дава парите си, за да получи забавление и очаква от нас адекватно да изпълним нашата част от сделката. Мнозина критици смятат, че театърът е длъжен да изпълнява политическа или образователна роля. Не че това не е възможно, но театърът може да поучава истински само с добре разказана и искрено изиграна история“ – убеден е Антъни Нийлсън.

"Когато вечерта хората влязат в театралния салон, трябва да забравят отговорността и тежестта на ежедневието си. Което не значи, че просто ще ги разсейваме "със смешки", а че трябва да ги "презаредим", "стимулираме" или "ангажираме" мисловно и емоционално. Ето това е мястото ни в обществената схема, нашата отговорност, на която трябва да се посветим всеотдайно.“

Първата постановка на "Лъжци по неволя" е през 2002 в "Royal Court Theater" под режисурата на Антъни Нийлсън. Тя се поставя за първи път в България на сцената на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ под режисурата на проф. Здравко Митков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови