Културни дейци от Варна протестират срещу финансирането на медии от грантовата програма на фонд "Култура"

С отворено писмо културните дейци настояват за преразглеждане на Устройствения правилник на фонда и увеличаване на финансирането

Венци Мицов 19 април 2022 в 10:22 2034 0

Скандал с общинския фонд "Култура" избухна във Варна.

На заседание на Постоянната комисия „Култура и духовно развитие“ във варненската община са приети решения, свързани с промени във Правилника на Фонд "Култура". Едно от решенията, които предизвикаха огромно напрежение сред културните дейци в морската столица, бе именно заложено в тази промяна. То предвижда част от бюджета на Фонд „Култура“ (в размер на 200 000 лева, при общ бюджет на фонда от 1 000 000 лева), да бъде насочена целево в ново направление на фонда – 4.3.МЕДИИ. 

"Никъде и по никакъв начин не се споменава, че тези субекти (медиите - б.а.) ще развиват и реализират проекти с културна насоченост" - се казва в отвореното писмо на културните дейци, адресирано до кмета на Варна, Министерство на културата, Областната управа и Общинският съвет в града, както и до Мария Габриел в качеството ѝ на комисар по иновациите, научните изследвания, образованието и младежта към европейската комисия в ЕС.

Сред решенията, които предизвикват недоумение в културните среди, са също и промени, според които всички културни оператори ще могат да получават само един грант годишно, а медиите имат привилегията да получат по два.

От отвореното писмо става ясно и че цялостното финансиране на фонд "Култура" е непроменено от пет години (1 000 000 лева), а разходите за перото „Култура“ в бюджета на Община Варна за 2022 г са с най-малко процентно отношение спрямо общия бюджет ("с изключение на разходите за „Отбрана“ - допълват авторите на отвореното писмо).

"За нас е абсолютно неприемливо, целевото финансиране на медии на територията на Община Варна да се осъществява за сметка на културни проекти, усилията и труда на културните оператори в града, както и артисти на свободна практика и всички останали реципиенти на Фонда. Не е за пропускане и фактът, че според действащите правила на Фонд „Култура“, 10 % от бюджета на всеки одобрен проект, би следвало да бъде използван за разходи за реклама, именно в медии. Тоест, по подразбиране това са още 100 000 лв., индиректно насочени към медиите на територията на Община Варна", се казва още в писмото.

Културните дейци заявяват и своите искания:

1. Преразглеждане на Устройствения правилник на Фонд „Култура“ към Община Варна и нанасяне на промени, които избягват описаните по-горе конфликти на
интереси, преди той да бъде гласуван на Общински съвет.

2. Провеждане на ново, целенасочено заседание на ПК „Култура и духовно развитие“, за обсъждане на всички промени в правилника на Фонд „Култура“ в т.нар. дискусионен режим, с участието на заинтересована част от представителите на културния сектор в град Варна.

3. Увеличаване на размера на Фонд „Култура“ с мин. 200 000 лв., тоест 1 200 000 лв. за 2022 г.

4. Премахване на направление 4.3.МЕДИИ от състава на Фонд „Култура“ и допускането на медийните оператори да кандидатстват по общия ред с всички останали културни оператори.

Писмото е подписано от 50 културни дейци до момента, но продължава да идва подкрепа за исканията, поставени вътре. Сред подписалите писмото са писателят Захари Карабашлиев, известният варненски музикант Стоян Роянов Я-Я, почти целият Управителен съвет на Българска музикална асоциация, актьорът Симеон Лютаков, известният тромбонист Велислав Стоянов.

В края на отвореното писмо се изразява желание за широка гражданска дискусия за бъдещето на културата в град Варна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови