Културата променя градската среда, казват от фестивала КвАРТал

OFFNews 16 септември 2023 в 12:23 1151 0

КвАРТал

Снимка КвАРТал

КвАРТал

Фестивалът „КвАРТал“ започна вчера в т.нар. еврейски квартал на стара София, между булевардите „Дондуков", „Мария Луиза", „Сливница" и „Васил Левски", съобщават организаторите.

„Културата може да променя градската среда. Това е притегателна сила, която възвръща духа на стария бохемски квартал с музика, танци, изкуство, работилници, пешеходни зони и турове из старите къщи, разказващи истории, които ще накарат хилядите посетители да се изгубят сред малките улички на стария квартал“, коментират организаторите.

Тази година събитието е разделено на шест подтеми, които ще се преплетат в програмата през трите фестивални дни – архитектурно наследство, зелен квартал, общности / езикът на омразата, достъпност, пешеходни зони и градски инициативи, и „Избери българското" – търговци и производители.

По време на фестивала ще се говори за красотата и ценностите на архитектурното наследство, ще има изложби, посветени на изчезващите детайли на старите къщи. Посетителите ще могат да надникнат в реновирани сгради от различни епохи, а от техните градини ще се носи музика. Ще гледат на живо създаването на графит върху калкан от гостуващи артисти от над двайсет държави – съвместен проект с ООН и комисариата за бежанците.

На 17 септември, в старото транспортно депо, с изглед към цяла София, ще е и големият форум „Клуб „Мисъл", на който с граждани, политици и експерти ще се обсъждат възможни бъдещи сценарии за по-добра градска среда. Ще бъде поставена темата за зелените квартали, като предстоят и работилници с практическа част, в която ще бъде засадена градска растителност.

Историите на последните оцелели от Холокоста ще бъдат разказани, а на 17 септември ще бъде отпразнувана еврейската нова година с ябълки и мед. Като част от тази тема ще бъдат разгледани проекти на хора с ментални и физически особености. Ще звучи музика от Гватемала, Мексико и Бразилия върху временни пешеходни зони.

Както писа БТА, „Силата на хората“ е темата на осмия фестивал „КвАРТал“ (15-17 септември).

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата